513006 - Christus Koning
Helmond N 4540
Deurneseweg 9, 5709 AH te Helmond

Inleiding

Voormalige DIENSTWONING, gebouwd in 1929 in opdracht van de Paters van het Heilig Hart van Jezus in 1929. Het expressionistische pand werd ontworpen door architect G. Deur. De vensters zijn in de loop van de tijd deels vereenvoudigd.

Omschrijving

Het tweelaags pand bezit gevels van machinale baksteen met rollagen en een samengesteld schilddak met rode verbeterde Hollandse dakpannen. Het dak heeft een grote overstek. De voorgevel is asymetrisch ingedeeld. De middentravee risaleert en bevat de voordeur onder houten luifel. Naast de deur zijlichten en gemetselde sierblokken, overgaand in geblokt metselwerk. Aan beide zijden van de deur een openslaand raam met vierdelig bovenlicht. Na dit raam volgt aan weerskanten een terugspringende travee met een raam.

In de borstwering boven de luifel is in relief metselwerk een kruis aangebracht. Hierboven in de versmalde risaliet een openslaand raam, aan beide zijden ernaast nog twee en in de terugspringende travee weer een.

De zij- en achtergevels hebben geen bijzonder architectonische vormgeving.

Waardering

De voormalige dienstwoning is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de stichting van opleidingsinstituten door katholieke congregaties in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de verwerking van expressionistische motieven en als voorbeeld uit het werk van G. Deur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een voorbeeld van een congregatieklooster van de hand van deze Nijmeegse architect.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)
Nee Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school Semenarie

Deur, G. ; Noord-Brabant