Inleiding

Het complex bestaat uit het voormalige KLEIN SEMINARIE (1) en de bijbehorende DIENSTWONING. (2) Beide zijn in 1929 gebouwd in opdracht van de Paters van het Heilig Hart van Jezus, naar ontwerp van architect G. Deur. De stijl is Expressionistisch.

Beide vrijstaande panden zijn omgeven door een open parkaanleg.

Oorspronkelijk lagen de gebouwen geheel geïsoleerd. Het hoofdgebouw is nadien nog lang in gebruik geweest als school.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als representatief voorbeeld van de stichting van opleidingsinstituten door katholieke congregaties in het interbellum en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kloosterinternaten. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de regionale verwerking van Expressionistische motieven en als voorbeeld van het werk van G. Deur. Het is gaaf bewaard gebleven. Het is zeldzaam als voorbeel van een congregatiekloostervan de hand van deze Nijmeegse architect.