Ambt-Doetinchem O 1021
Ruimzichtlaan 150, 7001 KG te Doetinchem

Omschrijving

De VILLA Ruimzicht is opgetrokken op een T-vormig plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeplat schilddak. Het dak is bedekt met leien in rensdekking (rensdak). Op het dak bevinden zich diverse kleine dakkapellen onder een steekkap. De grote dakkapellen zijn plat afgedekt en voorzien van een segmentvormig fronton met een geprofileerde deklijst. In totaal bevinden zich op het dak acht van deze dakkapellen. Het gebouw is geheel bepleisterd en wit geschilderd en heeft twee gekorniste cordonlijsten. De gevels worden aan bovenzijde afgesloten door een fries met casementen en een geprofileerde kroonlijst die ondersteund wordt door consoles. De ramen en deuren zijn alle uitgevoerd in hout en voorzien van decoraties die zijn uitgevoerd in terra-cotta. De ramen van de voorgevel zijn op de begane grond voorzien van persiennes. Op de verdieping hebben alle ramen en deuren van de voorgevel een wenkbrauw met consoles en een kuif uitgevoerd in terra-cotta. De ramen van de verdieping zijn -met uitzondering van het middenrisaliet- aan bovenzijde voorzien van een recht gevormde wenkbrauw.

De VOORGEVEL is opgebouwd uit twee risalerende zijdelen en een langs geplaatst middenstuk met middenrisaliet. Over de gehele lengte van het middenstuk bevindt zich een houten veranda die aan bovenzijde voorzien is van geajoureerd houtwerk. Boven de veranda bevindt zich een gietijzeren balustrade.

Het middenrisaliet is iets hoger opgetrokken en opgebouwd uit drie traveeën die van elkaar worden gescheiden door pilasters. Deze zijn aan bovenzijde met elkaar verbonden door middel van een segmentvormige decoratie. De begane grond heeft drie houten, tweeruits stolpdeuren met tweeruits bovenlicht. Op de eerste verdieping in het midden een tweeruits stolpdeur met tweeruits bovenlicht en aan weerszijden een vierruits raam met tweeruits bovenlicht. De ramen en de deur hebben een wenkbrauw die voorzien is van decoraties. Op de tweede verdieping bevinden zich drie vierruits schuiframen met tweeruits bovenlicht, aan bovenzijde voorzien van een getoogd uitgevoerde wenkbrauw met decoraties. De risaliet wordt aan weerszijden begrensd door vijfhoekige pilasters en wordt aan bovenzijde afgesloten door een fries en een geprofileerde kroonlijst gedragen door consoles. Ter hoogte van de zolder zit er in de voorgevel een vierruits raam met rondbogig tweeruits bovenlicht. Het fries en de kroonlijst volgen hier de halfronde vorm van het raam. Op deze hoogte staat in kapitalen de naam van de villa vermeld: `RUIM ZICHT'.

De gevels aan weerszijden van het middenrisaliet zijn aan elkaar gelijk. Op de begane grond bevindt zich een vierruits stolpdeur met tweeruits bovenlicht. De eerste verdieping heeft een tweeruits stolpraam met een getoogd afgesloten tweeruits bovenlicht en aan weerszijden een vierruits zijraam.

De risalerende zijdelen van de voorgevel zijn aan elkaar gelijk. Op de begane grond bevinden zich twee zesruits ramen met tweeruits bovenlicht. De ramen op de eerste en tweede verdieping zijn gelijk aan de rest van de voorgevel. De hoeken zijn voorzien van hoekpilasters De LINKER ZIJGEVEL heeft op de begane grond twee zesruits ramen met tweeruits bovenlicht. De ramen op de eerste en tweede verdieping zijn gelijk aan de ramen van de voorgevel. De gevel heeft links in de gevel een pilaster en is op de hoeken voorzien van hoekpilasters.

De ACHTERGEVEL heeft links op de begane grond twee ramen die gelijk zijn aan de ramen in de linkerzijgevel. Op de eerste verdieping bevinden zich drie ramen en op de tweede verdieping vier ramen.

Het linkerdeel van de achtergevel is gelijk aan het rechter gedeelte.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft links op de begane grond een kelderingang. De gevel is voor de rest gelijk aan de linkerzijgevel.

De -vanaf de voorgevel gezien- LINKER ZIJGEVEL van de vleugel is zes traveeën breed. Op de begane grond bevindt zich rechts in de oksel van de vleugel en het hoofdgebouw een platgedekte uitbouw. In de uitbouw bevinden zich drie zesruits ramen met tweeruits bovenlicht. De travee naast de uitbouw bevat een zesruits stolpdeur met tweeruits bovenlicht. De overige drie traveeën hebben een zesruits raam met tweeruits bovenlicht. De eerste en de tweede verdieping bevatten in elke travee een raam gelijk aan de voorgevel.

De ACHTERGEVEL heeft op de eerste verdieping een balkon, gedragen door vier kolommen, die oorspronkelijk voorzien was van een gietijzeren balustrade. De gevel bevat drie traveeën. Op de begane grond bevinden zich links twee tweeruits stolpdeuren met tweeruits bovenlicht en een zesruits raam met tweeruits bovenlicht. De eerste en tweede verdieping hebben elk drie ramen die gelijk zijn aan de ramen in de voorgevel.

De RECHTER ZIJGEVEL van de vleugel heeft zes traveeën. Op de begane grond bevindt zich ter plaatse van de eerste travee van rechts een driezijdige, plat gedekte uitbouw. In het voorvlak hiervan bevindt zich een niet originele deur met bovenlicht. De beide zijvlakken zijn aan elkaar gelijk en zijn opgebouwd uit een houten borstwering waarboven drie ramen met bovenlicht. De bovenlichten heggen een tracering in de vorm van een 'X'. De gevels van de uitbouw worden aan bovenzijde afgesloten door een geprofileerde kroonlijst. De overige vijf traveeën bevatten eenzelfde raam als in de linkerzijgevel. De verdieping heeft in het midden een balkon ondersteund door consoles en voorzien van een gietijzeren balustrade. Het balkon is toegankelijk via een vierruits stolpdeur met tweeruits bovenlicht. De overige traveeën bevatten elk eenzelfde raam als in de voorgevel. De verdieping heeft in elke travee een raam als beschreven met uitzondering van de twee rechter traveeën: deze twee ramen zijn dichtgezet.

Het INTERIEUR is deels verbouwd maar de indeling is nog oorspronkelijk. De lokalen in het hoofdgebouw zijn gesitueerd aan de voorzijde. In de achter vleugel liggen de lokalen aan weerszijden van de gang. Hier bevindt zich ook een brede, houten trap met gietijzeren balustrade. Op de zolder zijn nog enkele chambrettes aanwezig.

Waardering

Villa RUIMZICHT, in oorsprong daterend uit 1853 en in 1868 aangekocht door Ds van Dijk die het liet inrichten als internaat voor de opleiding tot predikant.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard gebleven internaat uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Het object heeft een eclectische bouwstijl met overwegend classicistische kenmerken. Opvallend is dat de detailleringen zijn uitgevoerd in terracotta.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een complex dat verder nog bestaat uit een theehuis en een tuinaanleg. De villa is goed zichtbaar en heeft in combinatie met de oorspronkelijke tuinaanleg en de theekoepel een waardevolle uitstraling. Het geheel is van belang voor de instandhouding van een belangrijk stuk geschiedenis van de gemeente Doetinchem. De oprichter van het Internaat, Dominee van Dijk, is een voor Doetinchem belangrijk historisch figuur.

- Van cultuurhistorische waarde als internaat gesticht door Dominee van Dijk. Het geheel is van belang vanwege de bestemming van het internaat als predikantenopleiding welke verbonden is met het religieuze leven in Doetinchem.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Christelijke school Internaat voor opleiding tot predikant

1853
1853
1885
1887
Hoekpaviljoens en achtervleugel

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Kostschool Internaat voor opleiding tot predikant