Inleiding

COMPLEX bestaande uit de VILLA genaamd RUIMZICHT, het ARBORETUM en een THEEKOEPEL. Het geheel is gelegen in een bocht ten oosten van de Kruisbergseweg. De villa is in het midden van het terrein gesitueerd en de theekoepel ligt in de noordwestelijke hoek.

Ruimzicht zoals het er nu uitziet is tot stand gekomen door Dominee van Dijk (1830-1909) die zich in 1862 in Doetinchem vestigde. Hij kocht in 1868 de uit 1853 daterende villa Ruimzicht die hij liet inrichten als internaat voor zijn opleiding tot predikant. In 1885 vond er een uitbreiding plaats en werd het aantal leerlingen verhoogd van 50 naar honderd. Waarschijnlijk dateren de twee hoekpaviljoens en de achtervleugel uit deze periode. De opleiding is in 1952 naar Doorn verhuisd. Sinds 1954-1955 is het gebouw in gebruik door het Gemeentelijk Lyceum, tegenwoordig Rietveld Lyceum.

Op het terrein om de villa heen liet Van Dijk een arboretum (aangelegde bomentuin ten dienst van de wetenschap) aanleggen. In het arboretum bevinden zich momenteel meer dan 100 bomen waaronder ongeveer 50 verschillende boomsoorten en een landschappelijk aangelegde vijver. Bomen die sneuvelen door ziekten of stormen worden door de gemeente zoveel mogelijk vervangen door dezelfde soorten. Het is niet ondenkbaar dat het Arboretum vroeger groter was. Toen het geheel in 1952 aan de gemeente werd verkocht besloeg het oppervlak 13 hectare, tegenwoordig is het gebied 4 hectare groot.

De theekoepel dateert waarschijnlijk uit het begin van de twintigste eeuw en is opgetrokken op een octagonale grondslag. Het gebouw heeft speklagen en een rieten dakbedekking. Opvallend is het gebruik van verschillende kleuren baksteen. Het gebouw heeft dienst gedaan als conciergewoning en als studieplaats voor leerlingen in de eindexamenklas. Tegenwoordig is de theekoepel door een particulier intern verbouwd en geschikt gemaakt voor bewoning.

COMPLEX bestaande uit de VILLA genaamd RUIMZICHT, het ARBORETUM en de THEEKOEPEL.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een internaat bestaande uit een hoofdgebouw met bijgebouw, gelegen in een tuin die is aangelegd als arboretum. Het complex vormt een waardevol historisch object.

- Van stedebouwkundige waarde vanwege de sterk beeldbepalende waarde van het complex voor Doetinchem. De villa is goed zichtbaar en heeft in combinatie met de oorspronkelijke tuinaanleg en de theekoepel een waardevolle uitstraling. Het geheel is van belang voor de instandhouding van een belangrijk stuk geschiedenis van Gelderland.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de betrokkenheid van Dominee van Dijk bij het complex. Het geheel is van belang vanwege de bestemming van het internaat als predikantenopleiding welke verbonden is met het religieuze leven in Nederland en Gelderland in het bijzonder.