Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513127
Complexnummer
513125 - Ruimzicht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82957/36
Kadastrale aanduiding
Ambt-Doetinchem O 609
Kruisbergseweg 2, 7009 BP te Doetinchem

Omschrijving

Omschrijving

THEEKOEPEL gesitueerd aan de oostzijde van de Kruisbergseweg in het arboretum van villa Ruimzicht.

De theekoepel is opgetrokken op een octogonaal plattegrond onder een tentdak bedekt met riet en voorzien van een houten piron waarop een windvaantje. Het dak is voorzien van twee half cirkelvormige dakkapellen, deze zijn tijdens de laatste verbouwing aangebracht. De gevels zijn gemetseld in kruisverband en voorzien van een plint uitgevoerd in hardsteen. De gevels worden aan bovenzijde afgesloten door een gemetselde uitkraging waarbij gebruik is gemaakt van verschillende kleuren baksteen. De gevel die evenwijdig loopt aan de Kruisbergseweg is een dichte gevel. Linksom gaand volgt dan een gevel met de ingang bestaande uit een houten deur met een stoep en een enkelruits raam. De daarop volgende gevel heeft twee gekoppelde draairamen en wordt gevolgd door drie identieke gevels die elk een centraal een vierruits stolpdeur bevatten met half cirkelvormig afgesloten bovenlicht. Het zevenruits bovenlicht heeft een gietijzeren tracering. De deur heeft aan weerszijden smalle tweeruits zijlichten voorzien van kleine half cirkelvormig afgesloten bovenlichten. De deuropeningen worden afgesloten door half cirkelboog met een sluitsteen uitgevoerd in drie kleuren baksteen.

De daar opvolgende gevel bevat een tweeruits stolpraam met een halfcirkelvormig afgesloten zevenruits bovenlicht voorzien van een gietijzeren tracering. Het raam heeft aan weerszijden twee smalle enkelruits zijramen voorzien van een half cirkelvormig afgesloten bovenlicht. De raamopening wordt op eenzelfde wijze afgesloten als de deuropeningen.

Het INTERIEUR is niet meer oorspronkelijk.

Waardering

THEEKOEPEL gesitueerd aan de oostzijde van de Kruisbergseweg en gelegen in het arboretum van villa Ruimzicht.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een theekoepel uit het begin van de twintigste eeuw. Het object valt op vanwege de gave verhoudingen, door de detaillering en door het gebruik van meerdere kleuren baksteen.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een complex dat verder nog bestaat uit een villa en een tuinaanleg. Het object is van belang vanwege de beeldbepalende situering op een historisch belangrijke plek.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming als uiting van een cultuur en sociaalhistorische ontwikkeling.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513125. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinkoepel Theekoepel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1905
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing