Burgemeester s'Jacoblaan 15, 1401 BK te Bussum
Burgemeester s'Jacoblaan 17, 1401 BK te Bussum
Burgemeester s'Jacoblaan 17 A, 1401 BK te Bussum
Potgieterlaan 8, 1401 AS te Bussum

Inleiding

Westelijke reeks van vier woonhuizen, gebouwd in 1927 in expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van N. Doornberg.

Omschrijving

De westelijke woningreeks omvat vier woonhuizen, opgetrokken op een gebogen plattegrond en met de voorgevels op het zuidoosten georiënteerd. De woonhuizen tellen drie bouwlagen en zijn opgetrokken in bruine baksteen. De kopgevels zijn gedeeltelijk afgewerkt met houten rabatdelen. De rieten kappen lopen door tot op verschillende hoogten. De kozijnen, vensters en deuren zijn van hout, in oorsprong alle met roedenverdeling. De vensters van de woningen 17 en 17a bevatten op de begane grond nog glas-in-loodramen.

In de voorgevel (ZO) een rondboogvormige poort tussen de linkerwoning (15) en de linker middenwoning (17). De vloer is belegd met zwarte en oranje plavuizen, een houten deur sluit de poort aan beide zijden af. Boven de rondboog loopt de gevel uit in een hoog opgaande schoorsteen. Tussen de rechterwoning (8) en de rechter middenwoning (17a) een vergelijkbare poort, waarin zich de toegangsdeur naar de woning (17a) bevindt. Boven de poort een een topgevel met wolfseind, aansluitend tegen de opgaande schoorsteen van het overhoeks geplaatste geveldeel.

De begane grond van de voorgevel heeft een reperterende ritmiek van vensterreeksen van vier gekoppelde vensters met steeds rechts daarvan de toegangsdeur van links naar rechts per woning: een vensterreeks met deur, twee vensterreeksen met deur, een vensterreeks met deur en twee vensterreeksen met deur. De kap loopt bij de linker woningen door tot de eerste bouwlaag, de dakkapellen bevinden zich onder het overstekende rieten dak en worden aan de onderzijde geaccentueerd door een laag rode pannen. De rechter woningen bevatten vensterreeksen op de verdieping, in het overhoeks geplaatste geveldeel onder de dakrand.

De linker kopgevel (Z) bevat, links uit het midden geplaatst, op de begane grond een houten serre op bakstenen plint, op de verdieping een open loggia, bereikbaar via openslaande deuren, onder overstekende steekkap. Rechts daarvan zijn op de begane grond openslaande deuren geplaatst. Het dakschild loopt door tot boven de eerste bouwlaag.

De rechter kopgevel (W) bevat rechts een uitbouw waarin op de begane grond de toegangsdeur in portiek met gemetselde geribbelde kolom, is geplaatst met links daarvan een vensterreeks. Op de verdieping, in hout uitgevoerd, bevindt zich links een open loggia, rechts een venster. De uitbouw bevindt zich onder steekkap. Links is in het terugliggende geveldeel een deur aangebracht, op de verdieping, onder de dakrand een venster.

De achtergevel bevat aan de zuidwestzijde (zichtbaar vanaf de Burgemeester 's Jacoblaan) op de begane grond links een deur en enkele vensters. Op de tweede en derde bouwlaag bevinden zich twee dakkapellen in het dakvlak. De westelijk geplaatste garage sluit aan op dit geveldeel. De achtergevel (NW) van de middelste woningen bevat op de begane grond (17) twee deuren met 4-ruits licht, de linker met zijlicht, de rechter met een dubbel venster rechts ervan, en enkele kleine vensters met horizontale roede; (17a) openslaande deuren en vensters. Op de verdieping hebben de balkons borstweringen van houten rabatdelen. Het linkerdeel van de linkerwoning (17) ligt in het gevelvlak en bevat een enkel en een dubbel venster, het linkerdeel van de rechterwoning (17a) ligt terug en bevat een dakkapel in het doorlopende dakvlak. Aan de noordoostzijde, zichtbaar vanaf de Potgieterlaan, zijn enkele vensters en een deur geplaatst. Op de verdieping en zolderverdieping bevinden zich drie dakkapellen. De noordelijk geplaatste garage sluit aan op dit geveldeel.

Waardering

De uit 1927 daterende westelijke woonhuisreeks met garage is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van expressionistische herenhuisarchitectuur en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Burgemeester 's Jacoblaan/ Potgieterlaan". Tevens heeft de reeks ensemblewaarde in samenhang met de oostelijke woonhuisreeks, de plantsoenen en het tegenovergelegen verdiepte grasveld.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok

Doornberg, N. ; Noord-Holland