Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513225
Complexnummer: 
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
4 december 2000
Kadaster deel/nr: 
82787/113
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Gooise meren
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bussum
X-Y coördinaat: 
140399 - 476945

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Westelijke reeks van vier woonhuizen, gebouwd in 1927 in expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van N. Doornberg.

Omschrijving

De westelijke woningreeks omvat vier woonhuizen, opgetrokken op een gebogen plattegrond en met de voorgevels op het zuidoosten georiënteerd. De woonhuizen tellen drie bouwlagen en zijn opgetrokken in bruine baksteen. De kopgevels zijn gedeeltelijk afgewerkt met houten rabatdelen. De rieten kappen lopen door tot op verschillende hoogten. De kozijnen, vensters en deuren zijn van hout, in oorsprong alle met roedenverdeling. De vensters van de woningen 17 en 17a bevatten op de begane grond nog glas-in-loodramen.

In de voorgevel (ZO) een rondboogvormige poort tussen de linkerwoning (15) en de linker middenwoning (17). De vloer is belegd met zwarte en oranje plavuizen, een houten deur sluit de poort aan beide zijden af. Boven de rondboog loopt de gevel uit in een hoog opgaande schoorsteen. Tussen de rechterwoning (8) en de rechter middenwoning (17a) een vergelijkbare poort, waarin zich de toegangsdeur naar de woning (17a) bevindt. Boven de poort een een topgevel met wolfseind, aansluitend tegen de opgaande schoorsteen van het overhoeks geplaatste geveldeel.

De begane grond van de voorgevel heeft een reperterende ritmiek van vensterreeksen van vier gekoppelde vensters met steeds rechts daarvan de toegangsdeur van links naar rechts per woning: een vensterreeks met deur, twee vensterreeksen met deur, een vensterreeks met deur en twee vensterreeksen met deur. De kap loopt bij de linker woningen door tot de eerste bouwlaag, de dakkapellen bevinden zich onder het overstekende rieten dak en worden aan de onderzijde geaccentueerd door een laag rode pannen. De rechter woningen bevatten vensterreeksen op de verdieping, in het overhoeks geplaatste geveldeel onder de dakrand.

De linker kopgevel (Z) bevat, links uit het midden geplaatst, op de begane grond een houten serre op bakstenen plint, op de verdieping een open loggia, bereikbaar via openslaande deuren, onder overstekende steekkap. Rechts daarvan zijn op de begane grond openslaande deuren geplaatst. Het dakschild loopt door tot boven de eerste bouwlaag.

De rechter kopgevel (W) bevat rechts een uitbouw waarin op de begane grond de toegangsdeur in portiek met gemetselde geribbelde kolom, is geplaatst met links daarvan een vensterreeks. Op de verdieping, in hout uitgevoerd, bevindt zich links een open loggia, rechts een venster. De uitbouw bevindt zich onder steekkap. Links is in het terugliggende geveldeel een deur aangebracht, op de verdieping, onder de dakrand een venster.

De achtergevel bevat aan de zuidwestzijde (zichtbaar vanaf de Burgemeester 's Jacoblaan) op de begane grond links een deur en enkele vensters. Op de tweede en derde bouwlaag bevinden zich twee dakkapellen in het dakvlak. De westelijk geplaatste garage sluit aan op dit geveldeel. De achtergevel (NW) van de middelste woningen bevat op de begane grond (17) twee deuren met 4-ruits licht, de linker met zijlicht, de rechter met een dubbel venster rechts ervan, en enkele kleine vensters met horizontale roede; (17a) openslaande deuren en vensters. Op de verdieping hebben de balkons borstweringen van houten rabatdelen. Het linkerdeel van de linkerwoning (17) ligt in het gevelvlak en bevat een enkel en een dubbel venster, het linkerdeel van de rechterwoning (17a) ligt terug en bevat een dakkapel in het doorlopende dakvlak. Aan de noordoostzijde, zichtbaar vanaf de Potgieterlaan, zijn enkele vensters en een deur geplaatst. Op de verdieping en zolderverdieping bevinden zich drie dakkapellen. De noordelijk geplaatste garage sluit aan op dit geveldeel.

Waardering

De uit 1927 daterende westelijke woonhuisreeks met garage is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van expressionistische herenhuisarchitectuur en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Burgemeester 's Jacoblaan/ Potgieterlaan". Tevens heeft de reeks ensemblewaarde in samenhang met de oostelijke woonhuisreeks, de plantsoenen en het tegenovergelegen verdiepte grasveld.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBurgemeester s'Jacoblaan151401 BKBrediuskwartierBussum
NeeBurgemeester s'Jacoblaan171401 BKBrediuskwartierBussum
NeeBurgemeester s'Jacoblaan17A1401 BKBrediuskwartierBussum
NeePotgieterlaan81401 ASBrediuskwartierBussum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BussumB3415
BussumB3417
BussumB3414
BussumB3416

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonblok

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19271927exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Doornberg, N. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur