Inleiding

COMPLEX HERENHUIZEN, bestaande uit twee reeksen eengezinswoningen in expressionistische bouwtrant. De oostelijke reeks van drie woonhuizen werd in 1925 gebouwd en de westelijke reeks van vier woonhuizen in 1927, beide naar ontwerp van N. Doornberg. De reeksen zijn langs een ingesnoerde rooilijn gesitueerd aan de oost- en westzijde van de Potgieterlaan en de noordzijde van de Burgemeester 's Jacoblaan, zodat een plantsoen voor de voortuinen gevormd wordt, doorsneden door de Potgieterlaan. De reeksen sluiten visueel de noordzijde van een iets verdiept gelegen grasveld af.

Omschrijving

Het in twee fasen aangelegde herenhuis-complex is opgetrokken op een gebogen plattegrond en met de voorgevels op het zuidoosten georiënteerd. Het westelijke blok is dieper. De woonhuizen tellen drie bouwlagen en zijn opgetrokken in bruine baksteen. De gevels zijn gedeeltelijk afgewerkt met houten rabatdelen. De rieten kappen lopen door tot op verschillende hoogten, met verschillende topgevels en torenachtige volumes. De expressionistisch gedetailleerde venster- en deurpartijen zijn van hout, waarbij deels gebruik is gemaakt van glas-in-loodvullingen.

Waardering

Het uit 1925-1927 daterende herenhuis-complex "Burgemeester 's Jacoblaan/Potgieterlaan" naar het ontwerp van N. Doornberg is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische, alsmede typologische waarde als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van expressionistische architectuur, toegepast bij eengezinswoningen buiten de sociale sector. Het rondom plantsoenen aangelegde complex heeft tevens situationele waarde als visuele afsluiting aan de noordzijde van een iets verdiept gelegen grasveld in het Brediuskwartier te Bussum.