Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513233
Complexnummer
513231 - JORULLO
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82790/192
Kadastrale aanduiding
Bussum E 5473
H.J. Schimmellaan 2, 1405 HR te Bussum

Omschrijving

Inleiding

Voormalig KOETSHUIS, behorende tot het villacomplex "Jorullo", gebouwd in de Art Nouveau stijl rond 1901. Het voormalige koetshuis is terugliggend gesitueerd aan de oostzijde van het terrein met de voorzijde aan de H.J. Schimmellaan. Twee houten PIJLERS van het oorspronkelijke toegangshek zijn nog aanwezig aan de straatzijde.

NB.: De beschrijving is gemaakt op basis van de beschrijving in "Monumentenbeschrijving gemeente Bussum", dl 1 en 2, ir. R.G. Bosch van Drakestein, 1989, pagina 91, en de bouwtekeningen uit het BWT-archief uit 1987. De eigenaar gaf geen toestemming het voormalige koetshuis te bezoeken.

Omschrijving

Voormalig koetshuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met glazen plantenkassen aan de westzijde en uitbouw aan de noordwestzijde, bestaande uit een begane grond en zolderverdieping onder overstekend schilddak dat steunt op een houten schoorconstructie, bedekt met geglazuurde Hollandse pannen en met de noklijn haaks op de weg. De gevels zijn wit gepleisterd op een natuurstenen plint, terwijl tussen de plint en de onderdorpels oranje baksteen is toegepast. De voorgevel (Z) bevat op de begane grond een samengesteld venster in boogomlijsting, geflankeerd door een klein venster, op de zolderverdieping voormalige hooideuren. De gevel is gedeeltelijk doorgetrokken onder zadeldak, afgewerkt met hout. De linker zijgevel (W) bevat de glazen kas.

De rechter zijgevel (O) bevat links en rechts een stolpvenster met rondboogvormig bovenlicht. Daartussen is links een dubbel stolpvenster met bovenlichten en rechts een stolpvenster met bovenlicht geplaatst.

De achtergevel (N) bevat op de begane grond links en rechts een deur, in het midden een dubbel stolpvenster met bovenlichten. Op de zolderverdieping is een venster geplaatst. De gevel is gedeeltelijk doorgetrokken onder zadeldak, afgewerkt met hout.

Waardering

Het voormalige koetshuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch- functioneel onderdeel van het villacomplex "Jorullo", vanwege de ensemblewaarde en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een koetshuis in Art Nouveau stijl, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513231. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)
Nee Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Laboratorium

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1901
1901
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden