COMPLEX "Jorullo", bestaande uit een VILLA met TOEGANGSHEK en een

voormalig KOETSHUIS met HEKIJLERS, gebouwd in Art-Nouveau stijl rond 1901 in de villawijk

Het Spiegel. De villa is vrijstaand en op een verhoging in het terrein

gesitueerd op de hoek van de Nieuwe 's-Gravelandseweg en de H.J.

Schimmellaan, met de voorzijde aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Voor de

villa ligt een gazon en aan weerszijden daarvan oude bomen als laatste

restanten van een tuinaanleg. Het voormalige koetshuis is terugliggend gesitueerd aan de oostzijde van het

terrein met de voorzijde aan de H.J. Schimmellaan. Het toegangshek met

spijlenhek bevindt zich aan de zuidwest- en westzijde van het terrein.

Villa, opgetrokken op rechthoekige plattegrond en bestaande uit twee

bouwlagen en een kapverdieping, heeft een onregelmatige gevormde bouwmassa met erker aan de westzijde en op de noordwesthoek, een uitbouw aan de noordoostzijde, een serre en loggia aan de zuidzijde en een terras aan de zuidwest- en oost- en zuidoostzijde. Het oost-west georiënteerde volume aan de zuidzijde wordt gedekt door een wolfdak met de noklijn haaks op de weg. Het volume aan de noordzijde wordt gedekt door een aangekapt schilddak. De samengestelde kap is bedekt met rode geglazuurde Tuiles-du-Nord. Het overstek rust op gesneden consoles. De gevels zijn wit gepleisterd op een natuurstenen plint. Het geveldeel tussen de plint en de onderdorpels is in oranje baksteen gemetseld, evenals de accenten in de gevels, zoals de ontlastingsbogen.

Het voormalige koetshuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met glazen plantenkassen aan de westzijde en uitbouw aan de noordwestzijde, bestaande uit één bouwlaag onder overstekend schilddak dat steunt op een houten schoorconstructie, bedekt met geglazuurde Hollandse pannen en met de noklijn haaks op de weg. De gevels zijn wit gepleisterd op een natuurstenen plint, terwijl tussen de plint en de onderdorpels oranje baksteen is toegepast. Het tweevleugelig ijzeren toegangshek met spijlenhek is uitgevoerd met Art-Nouveau motieven.

Waardering

Het complex "Jorullo" is van algemeen belang wegens de ensemblewaarde en cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een complex, bestaande uit een villa en toegangshek met spijlenhek en voormalig koetshuis, gebouwd in Art Nouveau stijl, uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Daarnaast heeft het complex stedebouwkundige waarde vanwege de prominente situering op de hoek van de Nieuwe 's-Gravelandseweg en de H.J. Schimmellaan in de villawijk Het Spiegel.