Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513589
Complexnummer
513588 - Westerplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82768/92
Kadastrale aanduiding
Slochteren Z 242
Noorderweg 3, 9621 BM te Slochteren

Omschrijving

Omschrijving

MODELBOERDERIJ waarvan het voorhuis is opgetrokken op een nagenoeg vierkante plattegrond, in een bruine baksteen op een trasraam van donkere klinkers afgezet met een rollaag. Het met een geglazuurde Friese golfpan gedekte zadeldak, heeft een houten goot op klossen en twee gemetselde schoorstenen op het dakvlak. De gevels worden geleed door licht uitgemetselde lisenen, verbonden door een muizetandfries. In de zuidwestgevel bevinden zich een klein getoogd ijzeren vierruits venster met rollaag van gele baksteen, een getoogd H-venster (oorspronkelijk een deur) met houten luiken en een twaalfruits schuifvenster. De zuidoostgevel heeft drie getoogde achtruits schuifvensters met onder het rechter een tweeruits keldervenster met diefijzers en geel bakstenen rollaag; in de topgevel opgeklampte openslaande deuren voor een blinde muur onder een halfrond bovenlicht met aan weerszijden een gietijzeren roosvenster, alle onder een gebogen rollaag van gele baksteen; midden bovenin staat geschilderd: Westerplaats. In de noordoostgevel bevinden zich een blind venster, twee zesruits schuifvensters en drie keldervensters. Alle vensters hebben hardstenen onderdorpels en de schuifvensters hebben tevens persiennes (behalve het twaalfruits venster aan de zuidwestkant). De entree tot het voorhuis bevindt zich aan de zuidoostzijde van de dwarsgeplaatste hooischuur.

De HOOISCHUUR is opgetrokken in een bruine baksteen onder een met een rode Hollandse pan gedekt schilddak met uilenbord en een bakgoot op gemetselde klossen. De zuidwestgevel is met het aangrenzende deel van de noordwestgevel opnieuw opgemetseld. In de zuidoostzijde, geleed door lisenen, bevinden zich vier ijzeren, halve boogvensters met roedenverdeling en gele bakstenen rollaag en onderdorpels, een opgeklampte deur met onderdeur en de toegangsdeur tot de woning. De noordwestgevel heeft twee halve ijzeren boogvensters, een schuurdeur onder een segmentboog en een dubbele schuurdeur (vernieuwd) onder een latei. In de zuidwestgevel teruggeplaatste hoge deeldeuren en vijf halve ijzeren boogvensters.

Dwars op de hooischuur is aan de noordoostzijde een BOUWSCHUUR gebouwd. De in een rode baksteen opgetrokken schuur heeft een wolfdak gedekt met een Hollandse pan, een bakgoot hangend in ijzeren beugels, en een uilenbord met ijzeren windwijzer in de vorm van een vlag met de initialen H v S (vermoedelijk Heer van Slochteren). Zowel in de zuidoost- als in de noordwestgevel bevinden zich twee, dubbele hoge schuurdeuren, twee getoogde ijzeren vensters met roedenverdeling en een ijzeren halfvenster. De door lisenen gelede noordoostzijde heeft twaalf getoogde ijzeren halfvensters met roedenverdeling en in het dakvlak twee houten dakkapellen met deur, onder een door rode Hollandse pannen bekleed zadeldakje.

Parallel aan de bouwschuur bevindt zich de VEESCHUUR die via een platte hals ermee is verbonden. De in een roodbruine baksteen opgetrokken veeschuur heeft een schilddak gedekt met een rode Hollandse pan. De deels opnieuw opgemetselde noordwestgevel heeft twee kleine getoogde ijzeren vierruits vensters en vijf identieke dubbele schuurdeuren onder een rollaag, waarvan er één in de hals; in het dakvlak een dakkapel met openslaande deuren. In de zuidwestgevel, geleed door lisenen, bevinden zich vier gebogen, ijzeren halfvensters, twee dichtgemetselde luiken, een opgeklampte deur onder een segmentboog en vier getoogde ijzeren vensters met roedenverdeling.

In het INTERIEUR is ondermeer van belang: in de kamer van het voorhuis de houten kastenwand met doorgang; in de schuren de houten sporenkappen met gebinten op bakstenen basis.

Waardering

Modelboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een modelboerderij in Ambachtelijk-traditionele trant uit de tweede helft van de 19de eeuw

- vanwege de historische relatie de Fraeylemaborg

- vanwege de bijzondere plattegrond

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid

- vanwege de opvallende ligging, tegenover het landgoed Fraeylemaborg, aan de overzijde van de Hoofdweg

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513588. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1890
globaal
verbouwing
1962
1962
exact
dakkapellen in dakvlak
verbouwing
1970
1980
globaal
melklokaal tussen vee- en bouwschuur

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Modelboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden