Inleiding

Voormalige MODELBOERDERIJ met STOOKHUT in eclectische trant, gebouwd rond 1880 in opdracht van Mr. A.J. Thomassen à Thuesink van der Hoop, toenmalig heer van de Fraeylemaborg. Op zoek naar voorbeelden was Van der Hoop door Europa gereisd en op basis daarvan besloot hij welk type boerderij het zou moeten worden. Het resultaat was een boerderij, bestaande uit een in een Ambachtelijk-traditionele trant opgetrokken voorhuis met haaks erachter een hooischuur, waar weer, parallel aan elkaar, een vee- en een bouwschuur dwars op zijn geplaatst. Ten zuidwesten van het voorhuis kwam een stookhut. Op het achtererf stond een kapschuur, die nu verdwenen is. In 1962 zijn op de verdieping twee slaapkamers met twee dakkapellen gebouwd. De vee- en bouwschuur zijn in de jaren zeventig verbonden door een melklokaal.

Het complex wordt aan de zuidwestzijde begrensd door een lange oprijlaan met aan weerszijden bomen, die vanaf de Noorderweg het land ingaat, en een dubbele rij singelbeplanting. Aan de andere zijde wordt het complex begrensd door een met bomen omzoomd pad.

Waardering

Complex, bestaande uit een modelboerderij met stookhut van algemeen belang vanwege cultuur- en arcitectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een modelboerderij in Ambachtelijk-traditionele trant uit de tweede helft van de 19de eeuw

- vanwege de historische relatie met de Fraeylemaborg

- vanwege de bijzondere plattegrond

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de opvallende ligging, tegenover het landgoed Fraeylemaborg, aan de overzijde van de Hoofdweg