Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513730
Complexnummer: 
513729 - St. Janstraat
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 maart 2001
Kadaster deel/nr: 
82628/184
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Kerkrade
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Eygelshoven
X-Y coördinaat: 
202458 - 323048

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In een traditionele stijl in 1922 naar een ontwerp van architect A. Bartels uit Heerlen gebouwde WINKELWONING.

Het gehele complex waarvan deze winkelwoning deel uitmaakt werd gebouwd in opdracht van de mijn Laura en Vereeniging en was bestemd voor mijnopzichters. De aanbouw aan de achtergevel en de bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Het totale complex bestaat uit een straatwand met links op de hoek deze winkelwoning, vervolgens zes aaneengesloten aangebouwde woningen en rechts op de hoek een woning die in 1925 werd gerealiseerd.

Omschrijving

De voormalige winkel met bovenwoning telt twee bouwlagen met op de kopgevel aan de linkerzijde afgeschuinde hoeken en met rechts een risalerende ingangspartij. Het pand wordt afgedekt met een afgeknot zadeldak met een ter plaatse van de kopgevel aan beide zijden afgesnoten schild en een dakkapel. Het vooruitspringend geveldeel is voorzien van een tentdak met nokpion. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, hardsteen en kunststeen.

In de afgeschuinde hoek in de eerste bouwlaag aan de linkerzijde een winkeldeur van omstreeks 1970 en in de frontgevel een groot winkelvenster eveneens van omstreeks 1970. Deur en winkelvenster zijn voorzien van een omlijsting in pleisterwerk. In het vooruitspringende geveldeel een rechthoekige houten deur met twee bovenlichten. Geveldeel met deur en bovenlichten met omlijsting in pleisterwerk. In de derde bouwlaag van het vooruitspringende geveldeel drie smalle vensters. Bovenlichten van deze vensters eveneens voorzien van een omlijsting in pleisterwerk. In de tweede bouwlaag van de overige frontgevel rechthoekige houten vensters met bovenlichten. In de linkerzijgevel in de eerste en tweede bouwlaag rechthoekige houten vensters deels met bovenlichten. Tweede bouwlaag front- en linkerzijgevel wit gepleisterd.

Achtergevel met aan de linkerzijde een vooruitspringend geveldeel met in de eerste bouwlaag een aanbouw in een bouwlaag met plat dak, in de tweede bouwlaag drie rechthoekige houten vensters met bovenlichten en in de derde bouwlaag eveneens drie rechthoekige houten vensters met bovenlichten. De derde bouwlaag wit gepleisterd.

Interieur aangepast en niet beschermenswaardig.

Waardering

Deze winkelwoning aan de Sint Jansstraat is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling als vml. winkelvoorziening voor de mijnwerkers. De winkelwoning bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang van het complex waar dit pand deel van uitmaakt voor de geschiedenis van de bovenregionale architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect Anton Bartels, wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Ensemblewaarde ontleent deze winkelwoning aan de betekenis als essentieel onderdeel van een straatwand die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is. De winkelwoning is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSint Janstraat36471 GAEygelshoven

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisWinkelwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
KerkradeP67

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19221922exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Bartels, A. ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur
Ruiters, G.J. ; Limburgaannemer / uitvoerder