Inleiding

In een traditionele stijl in 1922 naar een ontwerp van architect A. Bartels uit Heerlen gebouwd complex BEAMBTENWONINGEN.

Het gehele complex beambtenwoningen werd gebouwd in opdracht van de mijn Laura en Vereeniging en was bestemd voor mijnopzichters en een hoofdopzichter. Het totale complex bestaat uit een straatwand met links op de hoek een winkelwoning, vervolgens zes aaneengesloten aangebouwde beambtenwoningen en rechts op de hoek een beambtenwoning die in 1925 werd gerealiseerd.

Alle sedert 1922 gerealiseerde aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De architectuur van deze straatwand is traditionalistisch met een aantal typerende stilistische hoofdkenmerken. Plint en diverse deuromlijstingen zijn uitgevoerd in Kunradersteen. Diverse gevelvlakken zijn wit gepleisterd. De topgevels aan de straatzijde zijn voorzien van een cementering met hierin een decoratief element in baksteen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen.

Verder zijn onder meer van belang het metselwerk in kruisverband; hardstenen dorpelstenen; kunststeen lateien; zadeldaken met dakkapellen.

Waardering

Deze beambtenwoningen aan de Sint Janstraat zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De beambtenwoningen zijn van belang voor de geschiedenis van de huisvesting in de mijnstreek. De beambtenwoningen bezitten architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang van het complex voor de geschiedenis van de bovenregionale architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect Anton Bartels, wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex is stedenbouwkundig van belang wegens de ligging nabij de R.K. kerk.

Ensemblewaarde ontleent dit complex beambtenwoningen aan zijn bijzondere betekenis voor het aanzien van Kerkrade. De beambtenwoningen zijn tenslotte van algemeen belang wegens de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.