Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513732
Complexnummer: 
513729 - St. Janstraat
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 maart 2001
Kadaster deel/nr: 
82628/171
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Kerkrade
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Eygelshoven
X-Y coördinaat: 
202464 - 323035

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In een traditionele stijl in 1922 naar een ontwerp van architect A. Bartels uit Heerlen gebouwde beambtenwoning.

Het gehele complex waarvan dit woonhuis deel uitmaakt werd gebouwd in opdracht van de mijn Laura en Vereeniging en was bestemd voor mijnopzichters en een hoofdopzichter. De aanbouw aan de achtergevel is uitgesloten van bescherming, evenals de vensterpui in de achtergevel. Het totale complex bestaat uit een straatwand met links op de hoek een winkelwoning, vervolgens zes aaneengesloten aangebouwde beambtenwoningen, waarvan dit woonhuis deel uitmaakt, en rechts op de hoek een beambtenwoning die in 1925 werd gerealiseerd.

Omschrijving

De beambtenwoning telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met pannen. De entreepartijen van de panden met de huisnummers 5 en 7 bevinden zich in een vooruitspringend geveldeel dat uitloopt in een topgevel en is voorzien van een zadeldak. Dakkapel van omstreeks 1970. Het toegepaste bouwmateriaal is Kunradersteen, hardsteen en baksteen. Vensters met hardstenen dorpelstenen en kunststenen lateien.

Entree in linkerdeel voorgevel met rechthoekige houten deur met segmentboogvormig bovenlicht en smalle afgeronde zijlichten. Entree met decoratieve omlijsting in Kunradersteen in de vorm van een Florentijnse boog. Topgevel met cementering en een ruitvormige baksteen versiering. In de tweede bouwlaag en in de topgevel een rechthoekig venster met kunststof kozijn. Terugliggend geveldeel met plint in Kunradersteen. In de eerste bouwlaag twee rechthoekige vensters met kunststof kozijnen met bovenlichten. In de tweede bouwlaag eveneens twee rechthoekige vensters met kunststof kozijnen met bovenlichten. De tweede bouwlaag wit gepleisterd. In de achtergevel een grote pui van omstreeks 1970 met venster en tuindeur. Aan de achtergevel tevens een aanbouw van omstreeks 1970 in een bouwlaag met plat dak. In het rechterdeel achtergevel in de eerste bouwlaag een klein rechthoekig venster. In de tweede bouwlaag drie rechthoekige T-vensters met kunststof kozijnen. Interieur aangepast en niet beschermenswaardig.

Waardering

Deze beambtenwoning aan de Sint Jansstraat is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling en is van belang voor de geschiedenis van de huisvesting in de mijnstreek. De beambtenwoning bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang van het complex waar dit pand deel van uitmaakt voor de geschiedenis van de bovenregionale architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect Anton Bartels, wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent deze beambtenwoning aan de betekenis als essentieel onderdeel van een straatwand die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is en ook stedenbouwkundig van waarde is vanwege de situering nabij de R.K. kerk. De beambtenwoning is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSint Janstraat76471 GAEygelshoven

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
KerkradeP69

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19221922exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Bartels, A. ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur
Ruiters, G.J. ; Limburgaannemer / uitvoerder