Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513736
Complexnummer
513729 - St. Janstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82628/126
Kadastrale aanduiding
Kerkrade P 73
Sint Janstraat 15, 6471 GA te Eygelshoven

Omschrijving

Inleiding

In een traditionele stijl in 1925 naar een ontwerp van architect A. Bartels uit Heerlen gebouwde BEAMBTENWONING ten behoeve van een hoofdingenieur.

Het gehele complex waarvan deze beambtenwoning deel uitmaakt werd gebouwd in opdracht van de mijn Laura en Vereeniging en was bestemd voor mijnopzichters en een hoofdopzichter. De aanbouwen aan de achtergevel zijn uitgesloten van bescherming.

Het totale complex bestaat uit een straatwand met links op de hoek een winkelwoning, vervolgens zes aaneengesloten aangebouwde beambtenwoningen, en rechts op de hoek een beambtenwoning die in 1925 werd gerealiseerd.

Omschrijving

De halfvrijstaande beambtenwoning heeft een rechthoekige plattegrond telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met twee zadeldaken met pannen. Een dakkapel met nokpion. Pand telt vier venstertraveeën. Rechterdeel voorgevel iets terugliggend en uitlopend in een topgevel. Zadeldak haaks op dakdeel overige straatwand en iets verzonken.

Het toegepaste bouwmateriaal is Kunradersteen, hardsteen en baksteen. Rechthoekige houten vensters met hardstenen dorpelstenen en kunststenen lateien. Rechthoekige houten deur met bovenlicht.

Entree met kunststenen omlijsting. In topgevel voorgevel twee smalle houten vensters. In topgevel voorgevel een cementering. Schouderstuk aan linkerzijde topgevel bekroond met een bolornament. Linkerdeel achtergevel uitlopend in een topgevel voorzien van een cementering. In de topgevel twee smalle rechthoekige houten vensters.

In het rechterdeel achtergevel in de tweede bouwlaag een rechthoekig houten venster met kunststenen latei. Aan de achtergevel diverse aanbouwen van omstreeks 1980 die niet beschermenswaardig zijn.

Rechterzijgevel met in de eerste bouwlaag aan linkerzijde een terrasluifel bestaande uit twee bakstenen kolommen en bakstenen basement, met hierop in de tweede bouwlaag een balkon met bakstenen balustrade. Rechthoekige houten balkondeuren met bovenlichten.

In rechterdeel van de eerste bouwlaag een rechthoekig houten venster met bovenlichten en met een kunststenen latei. In de tweede bouwlaag aan de rechterzijde eveneens een rechthoekig houten venster met bovenlichten en kunststenen latei.

Interieur aangepast en niet beschermenswaardig.

Waardering

Deze beambtenwoning aan de Sint Jansstraat is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling en is van belang voor de geschiedenis van de huisvesting in de mijnstreek. De beambtenwoning bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang van het complex waar dit pand deel van uitmaakt voor de geschiedenis van de bovenregionale architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect Anton Bartels, wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Ensemblewaarde ontleent deze beambtenwoning aan de betekenis als essentieel onderdeel van een straatwand die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is en ook stedenbouwkundig van waarde is vanwege de situering nabij de R.K. kerk. De beambtenwoning is tenslotte van algemeen belang wegens de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513729. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1922
1922
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Bartels, A. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur
Ruiters, G.J. ; Limburg
aannemer / uitvoerder