Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513736
Complexnummer: 
513729 - St. Janstraat
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 maart 2001
Kadaster deel/nr: 
82628/126
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Kerkrade
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Eygelshoven
X-Y coördinaat: 
202477 - 323008

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In een traditionele stijl in 1925 naar een ontwerp van architect A. Bartels uit Heerlen gebouwde BEAMBTENWONING ten behoeve van een hoofdingenieur.

Het gehele complex waarvan deze beambtenwoning deel uitmaakt werd gebouwd in opdracht van de mijn Laura en Vereeniging en was bestemd voor mijnopzichters en een hoofdopzichter. De aanbouwen aan de achtergevel zijn uitgesloten van bescherming.

Het totale complex bestaat uit een straatwand met links op de hoek een winkelwoning, vervolgens zes aaneengesloten aangebouwde beambtenwoningen, en rechts op de hoek een beambtenwoning die in 1925 werd gerealiseerd.

Omschrijving

De halfvrijstaande beambtenwoning heeft een rechthoekige plattegrond telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met twee zadeldaken met pannen. Een dakkapel met nokpion. Pand telt vier venstertraveeën. Rechterdeel voorgevel iets terugliggend en uitlopend in een topgevel. Zadeldak haaks op dakdeel overige straatwand en iets verzonken.

Het toegepaste bouwmateriaal is Kunradersteen, hardsteen en baksteen. Rechthoekige houten vensters met hardstenen dorpelstenen en kunststenen lateien. Rechthoekige houten deur met bovenlicht.

Entree met kunststenen omlijsting. In topgevel voorgevel twee smalle houten vensters. In topgevel voorgevel een cementering. Schouderstuk aan linkerzijde topgevel bekroond met een bolornament. Linkerdeel achtergevel uitlopend in een topgevel voorzien van een cementering. In de topgevel twee smalle rechthoekige houten vensters.

In het rechterdeel achtergevel in de tweede bouwlaag een rechthoekig houten venster met kunststenen latei. Aan de achtergevel diverse aanbouwen van omstreeks 1980 die niet beschermenswaardig zijn.

Rechterzijgevel met in de eerste bouwlaag aan linkerzijde een terrasluifel bestaande uit twee bakstenen kolommen en bakstenen basement, met hierop in de tweede bouwlaag een balkon met bakstenen balustrade. Rechthoekige houten balkondeuren met bovenlichten.

In rechterdeel van de eerste bouwlaag een rechthoekig houten venster met bovenlichten en met een kunststenen latei. In de tweede bouwlaag aan de rechterzijde eveneens een rechthoekig houten venster met bovenlichten en kunststenen latei.

Interieur aangepast en niet beschermenswaardig.

Waardering

Deze beambtenwoning aan de Sint Jansstraat is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling en is van belang voor de geschiedenis van de huisvesting in de mijnstreek. De beambtenwoning bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang van het complex waar dit pand deel van uitmaakt voor de geschiedenis van de bovenregionale architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect Anton Bartels, wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Ensemblewaarde ontleent deze beambtenwoning aan de betekenis als essentieel onderdeel van een straatwand die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is en ook stedenbouwkundig van waarde is vanwege de situering nabij de R.K. kerk. De beambtenwoning is tenslotte van algemeen belang wegens de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSint Janstraat156471 GAEygelshoven

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
KerkradeP73

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19221922exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Bartels, A. ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur
Ruiters, G.J. ; Limburgaannemer / uitvoerder