Haren N 96
Rijksstraatweg 17, 9752 AA te Haren Gn

Omschrijving

VILLA met aanbouwde GARAGE middels een HALS verbonden met de villa en GASTENVERBLIJF middels een niet-originele hals (niet beschermd) verbonden met de garage gebouwd in 1930 in een aan de Delftse School verwante stijl.

De twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VILLA op H-vormige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop oranje Hollandse pannen; houten goot op klossen; twee gemetselde schoorstenen; vergulde windveer; decoratief rood metselwerk in de topgevels; dakkapellen onder plat dak, aan de voorzijde met samengesteld driedelig venster, aan de achterzijde met twee samengestelde tweedelige vensters. De gevels worden geleed door staande vensters waarin glas-in-lood onder rollaag.

De entree bevindt zich in het centrale geveldeel van de voorgevel (noordoostzijde) en bestaat uit een segmentboogvormige houten deur met bovenlicht met afgeschuinde hoeken waarin glas-in-lood onder rollaag en keperboog van diabaasmarmer met sluitsteen in de vorm van een vis; stoep van rode en gele baksteen. Rechts van de entree een samengesteld tweedelig venster waarvoor een terras met gemetseld muurtje; gele en rode stenen vloer. Op de eerste verdieping drie staande vensters. In de risalerende topgevel links in de voorgevel een driezijdige erker onder plat dak waarin een liggend vensters met in de zijlichten glas-in-lood. Rechts van de erker op de hoek een ijzeren lantaarn hangend aan een ijzeren arm. Boven de erker drie staande vensters. In de top een staand venster met afgeschuinde hoeken. In de risalerende topgevel rechts in de voorgevel drie staande vensters waaronder een keldervenster in een gemetselde koekkoek en waarboven drie staande vensters. In de top een staand venster met afgeschuinde hoeken. Aan de linkerzijde van de topgevel twee staande vensters.

In de risalerende topgevel aan de zuidoostzijde twee liggende vensters, waarboven twee staande vensters; aan de linkerzijde van de topgevel een klein venster en een staand venster; aan de rechterzijde een klein venster. Voor de topgevel een gemetselde muurtje. In het linker geveldeel twee samengestelde tweedelige vensters en een stalen deur waarin glas-in-lood met aan de binnenzijde een houten voorzetdeur met glas, waarvoor een stoep van rode en witte steen omlijst met rode baksteen. Aan de linkerzijde een gemetseld muurtje beëindigd met een bloembak.

In het centrale geveldeel van de achtergevel (zuidwestzijde) een staand venster en dubbele openslaande stalen terrasdeuren waarin glas-in-lood met aan de binnenzijde houten voorzetdeuren met glas waarvoor een deels inpandig terras; gemetseld bordes met aan weerszijden een stoep van vier treden; tegelvloer; ijzeren lantaarn waarin geel glas. Boven het terras een gemetseld balkon waarachter drie staande vensters en aan de rechterzijde een stalen balkondeur waarin glas-in-lood met aan de binnenzijde een houten voorzetdeur met glas. In de risalerende topgevels aan zowel de linker- en als rechterzijde drie tweedelige vensters waarboven drie staande vensters. In de top een staand venster met afgeschuinde hoeken; in de topgevel links twee keldervensters met diefijzers; voor de topgevel rechts aan de rechterzijde een gemetselde bloembak.

Aan de noordwestzijde een klok met houten omhulsel en een houten luik onder rollaag. Aan deze zijde is de hals aangebouwd.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de houten paneeldeuren, de parketvloeren, de zwart/witte tegelvloeren, de balkenplafonds, de hoge houten lijsten boven de deuren, in de voorkamer de vensterbanken en schouw van Belgisch hardsteen met houten bankjes, in de achterkamer de zwart marmeren vensterbanken, in de ruime hal de boog met afgeschuinde hoeken en de houten trap, in de keuken de houten kastenwand waarin glas-in-lood, in de eetkamer de marmeren vensterbanken en de kastenwand, in de kelder de houten appelrekken en vleeskast, op de eerste verdieping in de kinderkamer de schouw van Belgisch hardsteen.

De HALS op rechthoekige plattegrond heeft een identieke gevelopbouw als de villa.

In de voorgevel (noordoostzijde) twee staande vensters. In de achtergevel een tweedelige houten deur waarin glas-in-lood waarvoor een vier treden hoge gemetselde stoep. Links van de deur een tweedelig venster. Op de eerste verdieping drie tweedelige vensters. Aan de noordwestzijde is de garage aangebouwd.

De GARAGE op rechthoekige plattegrond heeft een identieke gevelopbouw als de villa.

In de voorgevel (noordoostzijde) een segmentboogvormige houten deur waarin glas-in-lood onder rollaag waarvoor een roodbakstenen stoep en niet-originele garagedeur. Op de eerste verdieping drie staande vensters. Aan de rechterzijde een gemetseld muurtje. In de zuidoostgevel een staand venster; op de hoek een ijzeren lantaarn waarin geel glas hangend aan een ijzeren lantaarnarm. In de achtergevel (zuidwestzijde) een samengesteld tweedelig venster waarboven drie staande vensters. Aan deze zijde is de niet-originele hals aangebouwd (niet beschermd). In de noordwestgevel een samengesteld tweedelig venster met ijzeren lantaarn waarboven een dakkapel onder plat dak waarin twee samengestelde tweedelige venster.

Het GASTENVERBLIJF op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een gesinterde baksteen en wordt gedekt door een schilddak waarop oranje Hollandse pannen.

Aan de zuidoostzijde centraal twee stalen terrasdeuren waarin glas-in-lood met aan weerszijden een staand vensters waarin glas-in-lood.

Waardering

Villa met aangebouwde garage en gastenverblijf van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met aangebouwde garage en gastenverblijf uit het tweede kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen in een aan de Delftse School verwante stijl

- vanwege de opvallende vormgeving en typerende detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- als goed voorbeeld van het oeuvre van architect A.R. Wittop Koning

- vanwege de opvallende en beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit

gastenverblijf middels hals verbonden met woonhuis