Inleiding

VILLACOMPLEX, bestaande uit een VILLA met aangebouwde GARAGE en GASTENVERBLIJF, TUIN en TUINHUIS, genaamd `Dilcht', gebouwd in opdracht van de erven van A. Reinders op de plek van een oude boerderij. De villa is gebouwd in 1930 naar een ontwerp van architect A.R. Wittop Koning in een aan de Delftse School verwante stijl. In 1950 werd naar een ontwerp van dezelfde architect op de garage een extra verdieping met kap geplaatst en werd de erker vergroot. In 1992 werd het gastenverblijf middels een hals verbonden met de woning. Deze hals komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. De tuin, gelegen aan de achterzijde van de villa, werd in 1930 aangelegd door tuinarchitect J. Vroom in een gemengde tuinstijl. In 1943 werd de tuin gewijzigd, wederom door J. Vroom. De tuin werd terrasvormig opgehoogd en de karpervijver werd naar voren verplaatst. Ook het tuinhuisje, gelegen links achterin de tuin, stamt uit 1943 en is ontworpen door A.R. Wittop Koning. De nieuwe schuur, gelegen rechts achterin de tuin, komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het villacomplex is gelegen op een zeer langgerekt deels omhaagd rechthoekig perceel aan de Rijksstraatweg, in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. De tuin aan de voorzijde wordt van de openbare weg gescheiden door een beukenhaag. Aan de rechterzijde ligt een oprijlaan, die wordt gemarkeerd door twee roodbakstenen vierkante HEKPIJLERS met deksteen van diabaasmarmer waarop de naam 'Dilcht'; links een beukenhaag en rechts drie leilinden. Voor de villa aan de linkerzijde een gemetseld muurtje met houten TOEGANGSHEK met ijzeren gehengen en aan de rechterzijde een gemetselde muurtje met twee bakstenen HEKPIJLERS. Rondom de villa ligt een pad van flagstones. Aan de achterzijde van de villa ligt de tuin in gemengde tuinstijl, waarachter een boomgaard (oorspronkelijk moestuin), waarachter weiland afgebakend met houtwallen waarin twee dobben.

Waardering

Villa met aangebouwde garage en gastenverblijf, tuin, tuinhuisje, hekpijlers en toegangshek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villacomplex uit het tweede kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de bijzondere vormgeving van zowel villa, tuinhuisje en tuin

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Rijksstraatweg in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit