Haren N 96
Bij Rijksstraatweg 17, 9752 AA te Haren Gn

Omschrijving

De langgerekte terrasvormige TUIN, aangelegd in 1930 en 1943 in een gemengde tuinstijl, is omhaagd en wordt aan de noordwestzijde afgesloten middels een gemetselde tuinmuur die trapsgewijs afloopt. Aan de achterzijde staat links het tuinhuis waarvoor een zandbak en rechts de nieuwe schuur (niet beschermd). De tuin is opgebouwd rondom een centrale zichtas die begint vanaf het bordes van de villa. Voor het bordes ligt een terras dat middels een drie treden hoge gemetselde stoep naar de tuin leidt. Een pad van flagstones loopt naar de centraal in de zichtas gelegen niervormige vijver met gemetselde wanden. De vijver ligt in een gazon met aan weerszijden een treurwilg en taxussen. In het gazon liggen perken en bomen met rondom paden van flagstones, gravel en grind. Aan de achterzijde opent de beukenhaag zich naar het achterliggende landschap. Aan de voorzijde ligt rechts een geometrisch aangelegde tuin.

Tuin van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een tuin uit het tweede kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen in gemengde tuinstijl

- vanwege de bijzondere vormgeving

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid