Haren P 45
Viaduct over het spoor, Haren

Inleiding

VIADUCT over de spoorlijn Groningen - Assen, gebouwd in 1920 na de aanleg van een rangeerterrein bij Onnen. Door de aanleg van het rangeerterrein (1916-1920) moest de verbindingsweg tussen de dorpen Onnen en Glimmen verdwijnen. De Nederlandse Spoorwegen beloofden de gemeente, om voor hun rekening, een nieuwe verbinding tot stand te brengen in de vorm van een viaduct. Dit werd in 1920 opengesteld. In 1954 werden in verband met elektrificatie de pijlers onder de brug met blokjes verhoogd. Verder hebben er geen wijzigingen meer plaatsgevonden.

Het viaduct ligt ietwat achteraf aan het einde van de Viaductweg en vormt de verbinding tussen deze weg en de Gieselgeer naar Onnen.

Omschrijving

VIADUCT bestaande uit een onderbouw en een tweedelige bovenbouw. De onderbouw bestaat uit vier, zich verjongende gemetselde pilonen met natuurstenen afdekplaat waarop een betonblokje (1954), en twee gemetselde landhoofden met natuurstenen hoekstukken. De ijzeren bovenbouw bestaat uit een brugdek en een tweedelige overspanning. De rijvloer is samengesteld uit ijzeren dwars- en langsdragers met een geasfalteerd rijdek met aan weerszijden een iets verhoogd voetpad van houten dwarsbalken. De tweedelige overspanning bestaat uit een stalen vakwerkconstructie van geklonken profielbalken en twee brugleuningen met geklonken regels en stijlen, die aan de uiteinden van het viaduct een bocht naar buiten maken en het verbrede trottoir naast de oprit naar de brug markeren.

Viaduct van geklonken staal van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een viaduct over een spoorlijn uit 1920