513887 - Park Schoonoord
Rotterdam AG 2012
Kievitslaan 8, 3016 CG te Rotterdam

Omschrijving:

Eenvoudige TUINMANSWONING ontworpen in een sobere eclectische stijl, op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in gele IJselsteen met rode bakstenen rollagen. De woning telt één bouwlaag en een kapverdieping, onder een met zwarte pannen bedekt mansardedak. De kozijnen van vensters en deuren zijn van hout. De vensters zijn voorzien van houten luiken.

De westelijk gesitueerde voorgevel heeft in het midden een ingang, een smalle houten deur met tweeledig bovenlicht, geflankeerd door twee rechthoekige kruisvensters. In de kapverdieping bevinden zich twee eenvoudige dakkapellen. De kopse zuidgevel heeft rechts een smalle dubbele tuindeur en op de verdieping in het midden een rondlicht geflankeerd door rechthoekige kruisvensters. De achtergevel op het oosten heeft op de begane grond drie hoge zesledige schuifvensters en in de kap, geheel rechts, een dakkapel. De noordgevel is vrijwel blind. Hier alleen op de verdieping een klein vierkant kruisvenster.

Waardering:

Tuimanswoning uit de late negentiende-eeuw als karakteristiek en functioneel onderdeel van het voormalige landgoed Schoonoord en huidige gelijknamige park van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning(K)

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)