Inleiding:

Particulier PARK 'Schoonoord' oorspronkelijk aangelegd als tuin bij vroegere gelijknamige buitenplaats. Het park is gelegen aan de westzijde van de voormalige Muizenpolder, een buitendijks buitenplaatsengebied aan de Westzeedijk en is in oorsprong aangelegd rond 1860 in landschapsstijl naar ontwerp van J.D. Zocher. In 1926-'28 werd de tuin gedeeltelijk heringericht. Het uit twee vroegere tuinen bestaande rechthoekige perceel van het park wordt door een brede gracht omzoomd en gescheiden van de huidige villa (Parklaan 17). In 1928 werd ter ontsluiting van het park aan de Kievitslaan een boogbrug gebouwd. Het toegangshek van het oude landgoed werd verplaatst naar de nieuwe toegang.

Het complex Schoonoord omvat de volgende onderdelen: A. de historische parkaanleg B. de voormalige tuinmanswoning C. de gemetselde boogbrug D. een smeedijzeren toegangshek

Omschrijving:

In gemengde tuinstijl aangelegd park met een landschappelijk deel en een meer geometrisch botanisch deel. In het landschappelijke deel slingeren paden om een niervormige vijver en heeft de brede gracht, die de Muizenpolder langs de Kievitslaan omzoomt, een bochtig beloop dwars door het rechthoekige perceel. In het meer geometrisch ontworpen deel zijn bloemborders langs rechte paden aangelegd. Het park is toegankelijk via een brede gemetselde boogbrug met aan weerszijden tien achthoekige pijlers waartusssen smeedijzeren balustrades. Het park wordt afgesloten door een decoratief achttiende-eeuws toegangshek met decoratieve smeedijzeren 'vleugels' en tussen de ijzeren pijlers in goudkleurige letters, links het woord 'SCHOON' en rechts het woord 'OORD'.

De tuinmanswoning, ontworpen in sobere eclectische stijl, is op een rechthoekig plattegrond opgetrokken in baksteen en heeft één bouwlaag en een kapverdieping, onder een met pannen bedekt afgeplat zadeldak. De eenvoudige vensters en deuren zijn van hout.

Waardering:

In meerdere fasen tot stand gekomen park Schoonoord met bijbehorende onderdelen van algemeen belang vanwege landschappelijke, (tuin)architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook van belang wegens bijzondere botanische collectie.