513895 - Koningin Emmaplein
Rotterdam AG 659
Koningin Emmaplein 15, 3016 AB te Rotterdam
Koningin Emmaplein 8, 3016 AB te Rotterdam
Koningin Emmaplein 13, 3016 AB te Rotterdam

Omschrijving:

Aaneengesloten halfronde rij van 15 HERENHUIZEN deel uitmakend van het complex Koningin Emmaplein/Westzeedijk.

Nummer 1: op de begane grond bevindt zich links de ingang met stucco omlijsting en tweelicht bovenlicht met stucco aedicula omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een geprofileerde houten erker met in het midden een rond bovenlicht, waarboven op de tweede verdieping een balkon met balustrade. Boven de door gedecoreerde grote en kleinere consoles gedragen kroonlijst een halsgevel met stucco klauwstukken, bekroond met een rijk stucco topornament met schelpversiering.

Nummer 2: op de begane grond bevindt zich links de ingang met stucco omlijsting voorzien van blokwerk en een rond bovenlicht met aediculavormige omlijsting met schelpversiering in een halfrond fronton. Boven de kroonlijst op de kapverdieping een halsgevel suggererende erker met aediculavormige stucco omlijsting en schelpversiering in fronton.

Nummer 3: Op de begane grond bevindt zich rechts de inpandige ingang onder een rondboog. Op de eerste verdieping een balkon met een lage smeedijzeren balustrade, gedragen door stucco consoles.

Nummer 4: Op de begane grond bevinden zich rondboogvensters en links de inpandige ingang, omlijst met een stucco hoofdgestel, en een vierkant bovenlicht met aediculavormige stucco omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een balkon met stucco balustrade op stucco consoles. Op de kapverdieping twee dakkapellen met geprofileerde kroonlijsten.

Nummer 5: op de begane grond bevindt zich rechts de inpandige ingang onder een rondboog. Op de eerste verdieping in het midden een balkon op stucco consoles en met een lage smeedijzeren balustrade. Op de kap twee dakkapellen.

Nummer 6: op de begane grond bevindt zich links de inpandige ingang.

Op de eerste verdieping in het midden een rijk gedecoreerde houten erker op stucco consoles en met afgeplat schilddak met schelpversiering.

Op de tweede verdieping op het dak van de erker een balkon met balustrade. Op de kapverdieping een tuitgevel met een groot venster, waarvoor een smeedijzeren frans balkon, en boven, onder en aan weerszijden van het venster stucco reliëfs. De tuitgevel wordt bekroond met een stucco aediculavormig ornament.

Nummer 7: op de begane grond rechts de inpandige ingang met rijke stucco omlijsting. Op de kapverdieping, boven de kroonlijst, een dakkapel met halsgevel suggererende stucco omlijsting met een schelpversiering in het halfronde fronton.

Nummers 8 en 9: symmetrisch opgebouwd dubbel pand met hoekrisalieten. Hierin bevinden zich op de begane grond de met natuursteen omlijste ingangspartijen, op de eerste en tweede verdieping grote rechthoekige vensters achter lage stucco balustrades, met aan weerszijden bakstenen pilasters met stucco reliëfbanden en (respektievelijk) ionische en korinthische kapitelen. De risalieten worden op de kapverdieping bekroond met een torenachtige opbouw met een koepeldak.

In de voorgevel hier een drielichtvenster met deelzuiltjes en op de hoeken kleine bakstenen arkels op een stucco basis. Het tussen de risalieten gelegen vier vensterassen brede geveldeel heeft op de begane grond voor de vensters een doorlopend balkon met natuurstenen balustrade en op de eerste verdieping een dito balkon met smeedijzeren sierbalustrade. Op de kroonlijst de tekst "James Smith & Zoonen" en op de kapverdieping twee smalle dakkapellen met koepeldakjes.

Nummer 10: op de begane grond bevindt zich links de (inpandige) ingang onder een rondboog met stucco omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een overdekt balkon op stucco gedecoreerde consoles en met smeedijzeren sierbalustrade. Het dak op geprofileerde houten kolommen. Hierop op de tweede verdieping een balkon met smeedijzeren sierbalustrade. Boven de kroonlijst een dakkapel met een een halsgevel suggererende stucco omlijsting met een schelpversiering in het halfronde fronton.

Nummer 11: op de begane grond rechts de inpandige ingang met stucco omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een rijk gedecoreerde houten erker op stucco consoles, met afgeplat schilddak met schelpversiering. De vensters van de erker hebben rondboogbovenlichten met glas-in-lood en gedecoreerde omlijsting. Op de kapverdieping een tuitgevel met een groot venster, waarvoor een smeedijzeren frans balkon, en boven, onder en aan weerszijden van het venster stucco reliëfs.

De tuitgevel wordt bekroond met een stucco aediculavormig ornament.

Nummer 12: op de begane grond bevindt zich links de inpandige ingang onder een rondboog. Op de eerste verdieping in het midden een balkon op stucco consoles en met een lage smeedijzeren balustrade. Nummer 13: op de begane grond bevinden zich rondboogvensters en rechts de inpandige ingang, omlijst met stucco hoofdgestel, en een vierkant bovenlicht met aediculavormige stucco omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een balkon met gecombineerde stucco en smeedijzeren balustrade. Voor de overige vensters op de eerste en tweede verdieping lage smeedijzeren balustrades. Nummer 14: op de begane grond links de inpandige ingang onder rondboog. Op de eerste verdieping in het midden een balkon op stucco gedecoreerde consoles en met (Jugendstil) smeedijzeren balustrade. Op de kapverdieping twee dakkapellen met geprofileerde kroonlijsten.

Nummer 15: op de begane grond bevindt zich rechts de ingang met een stucomlijsting en een tweelicht bovenlicht met stucco aedicula omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een geprofileerde houten erker met in het midden een rond bovenlicht, waarboven op de tweede verdieping een balkon met balustrade. Boven de door gedecoreerde grote en kleinere consoles gedragen kroonlijst een halsgevel met stucco klauwstukken, bekroond met een rijk stucco topornament met schelpversiering.

Voor het overige gelden dezelfde kenmerken als beschreven in de complexomschrijving Koningin Emmaplein onder monumentnummer GRT-1-143.

Waardering:

Aaneengesloten halfronde rij van 15 herenhuizen in neo-renaissance stijl als beeldbepalend onderdeel van het complex herenhuizen aan Koningin Emmaplein/Westzeedijk van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Boomgroep Feitelijk één Rode Beuk
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Siervaas Ontworpen door H.P. Berlage