Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513898
Complexnummer: 
513895 - Koningin Emmaplein
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
2 juni 2000
Kadaster deel/nr: 
82994/35
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Rotterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Rotterdam
X-Y coördinaat: 
92287 - 436136

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving:

Aaneengesloten halfronde rij van 15 HERENHUIZEN deel uitmakend van het complex Koningin Emmaplein/Westzeedijk.

Nummer 1: op de begane grond bevindt zich links de ingang met stucco omlijsting en tweelicht bovenlicht met stucco aedicula omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een geprofileerde houten erker met in het midden een rond bovenlicht, waarboven op de tweede verdieping een balkon met balustrade. Boven de door gedecoreerde grote en kleinere consoles gedragen kroonlijst een halsgevel met stucco klauwstukken, bekroond met een rijk stucco topornament met schelpversiering.

Nummer 2: op de begane grond bevindt zich links de ingang met stucco omlijsting voorzien van blokwerk en een rond bovenlicht met aediculavormige omlijsting met schelpversiering in een halfrond fronton. Boven de kroonlijst op de kapverdieping een halsgevel suggererende erker met aediculavormige stucco omlijsting en schelpversiering in fronton.

Nummer 3: Op de begane grond bevindt zich rechts de inpandige ingang onder een rondboog. Op de eerste verdieping een balkon met een lage smeedijzeren balustrade, gedragen door stucco consoles.

Nummer 4: Op de begane grond bevinden zich rondboogvensters en links de inpandige ingang, omlijst met een stucco hoofdgestel, en een vierkant bovenlicht met aediculavormige stucco omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een balkon met stucco balustrade op stucco consoles. Op de kapverdieping twee dakkapellen met geprofileerde kroonlijsten.

Nummer 5: op de begane grond bevindt zich rechts de inpandige ingang onder een rondboog. Op de eerste verdieping in het midden een balkon op stucco consoles en met een lage smeedijzeren balustrade. Op de kap twee dakkapellen.

Nummer 6: op de begane grond bevindt zich links de inpandige ingang.

Op de eerste verdieping in het midden een rijk gedecoreerde houten erker op stucco consoles en met afgeplat schilddak met schelpversiering.

Op de tweede verdieping op het dak van de erker een balkon met balustrade. Op de kapverdieping een tuitgevel met een groot venster, waarvoor een smeedijzeren frans balkon, en boven, onder en aan weerszijden van het venster stucco reliëfs. De tuitgevel wordt bekroond met een stucco aediculavormig ornament.

Nummer 7: op de begane grond rechts de inpandige ingang met rijke stucco omlijsting. Op de kapverdieping, boven de kroonlijst, een dakkapel met halsgevel suggererende stucco omlijsting met een schelpversiering in het halfronde fronton.

Nummers 8 en 9: symmetrisch opgebouwd dubbel pand met hoekrisalieten. Hierin bevinden zich op de begane grond de met natuursteen omlijste ingangspartijen, op de eerste en tweede verdieping grote rechthoekige vensters achter lage stucco balustrades, met aan weerszijden bakstenen pilasters met stucco reliëfbanden en (respektievelijk) ionische en korinthische kapitelen. De risalieten worden op de kapverdieping bekroond met een torenachtige opbouw met een koepeldak.

In de voorgevel hier een drielichtvenster met deelzuiltjes en op de hoeken kleine bakstenen arkels op een stucco basis. Het tussen de risalieten gelegen vier vensterassen brede geveldeel heeft op de begane grond voor de vensters een doorlopend balkon met natuurstenen balustrade en op de eerste verdieping een dito balkon met smeedijzeren sierbalustrade. Op de kroonlijst de tekst "James Smith & Zoonen" en op de kapverdieping twee smalle dakkapellen met koepeldakjes.

Nummer 10: op de begane grond bevindt zich links de (inpandige) ingang onder een rondboog met stucco omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een overdekt balkon op stucco gedecoreerde consoles en met smeedijzeren sierbalustrade. Het dak op geprofileerde houten kolommen. Hierop op de tweede verdieping een balkon met smeedijzeren sierbalustrade. Boven de kroonlijst een dakkapel met een een halsgevel suggererende stucco omlijsting met een schelpversiering in het halfronde fronton.

Nummer 11: op de begane grond rechts de inpandige ingang met stucco omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een rijk gedecoreerde houten erker op stucco consoles, met afgeplat schilddak met schelpversiering. De vensters van de erker hebben rondboogbovenlichten met glas-in-lood en gedecoreerde omlijsting. Op de kapverdieping een tuitgevel met een groot venster, waarvoor een smeedijzeren frans balkon, en boven, onder en aan weerszijden van het venster stucco reliëfs.

De tuitgevel wordt bekroond met een stucco aediculavormig ornament.

Nummer 12: op de begane grond bevindt zich links de inpandige ingang onder een rondboog. Op de eerste verdieping in het midden een balkon op stucco consoles en met een lage smeedijzeren balustrade. Nummer 13: op de begane grond bevinden zich rondboogvensters en rechts de inpandige ingang, omlijst met stucco hoofdgestel, en een vierkant bovenlicht met aediculavormige stucco omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een balkon met gecombineerde stucco en smeedijzeren balustrade. Voor de overige vensters op de eerste en tweede verdieping lage smeedijzeren balustrades. Nummer 14: op de begane grond links de inpandige ingang onder rondboog. Op de eerste verdieping in het midden een balkon op stucco gedecoreerde consoles en met (Jugendstil) smeedijzeren balustrade. Op de kapverdieping twee dakkapellen met geprofileerde kroonlijsten.

Nummer 15: op de begane grond bevindt zich rechts de ingang met een stucomlijsting en een tweelicht bovenlicht met stucco aedicula omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een geprofileerde houten erker met in het midden een rond bovenlicht, waarboven op de tweede verdieping een balkon met balustrade. Boven de door gedecoreerde grote en kleinere consoles gedragen kroonlijst een halsgevel met stucco klauwstukken, bekroond met een rijk stucco topornament met schelpversiering.

Voor het overige gelden dezelfde kenmerken als beschreven in de complexomschrijving Koningin Emmaplein onder monumentnummer GRT-1-143.

Waardering:

Aaneengesloten halfronde rij van 15 herenhuizen in neo-renaissance stijl als beeldbepalend onderdeel van het complex herenhuizen aan Koningin Emmaplein/Westzeedijk van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKoningin Emmaplein33016 AANieuwe WerkRotterdam
NeeKoningin Emmaplein13016 AANieuwe WerkRotterdam
NeeKoningin Emmaplein23016 AANieuwe WerkRotterdam
NeeKoningin Emmaplein43016 AANieuwe WerkRotterdam
NeeKoningin Emmaplein53016 AANieuwe WerkRotterdam
NeeKoningin Emmaplein63016 AANieuwe WerkRotterdam
NeeKoningin Emmaplein73016 AANieuwe WerkRotterdam
NeeKoningin Emmaplein93016 ABNieuwe WerkRotterdam
NeeKoningin Emmaplein103016 ABNieuwe WerkRotterdam
NeeKoningin Emmaplein113016 ABNieuwe WerkRotterdam
NeeKoningin Emmaplein123016 ABNieuwe WerkRotterdam
NeeKoningin Emmaplein153016 ABNieuwe WerkRotterdam
NeeKoningin Emmaplein83016 ABNieuwe WerkRotterdam
NeeKoningin Emmaplein133016 ABNieuwe WerkRotterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenBoomgroep

Feitelijk één Rode Beuk

Neeoorspronkelijke functieVoorwerpen op pleinen en dergelijkeStraatmeubilairSiervaas

Ontworpen door H.P. Berlage

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RotterdamAG656
RotterdamAG653
RotterdamAG658
RotterdamAG657
RotterdamAG654
RotterdamAG664
RotterdamAG667
RotterdamAG659
RotterdamAG655
RotterdamAG660
RotterdamAG663
RotterdamAG662
RotterdamAG665
RotterdamAG666
RotterdamAG661

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissancestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18881890exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Berlage, H.P. ; Stad Rotterdam IIarchitect / bouwkundige / constructeur

Let op, alleen hier als ontwerper van de siervaas

Wijk, J. van ; Stad Rotterdam IIarchitect / bouwkundige / constructeur