Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513933
Complexnummer
513932 - Erf "Wit" Zand
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82853/103
Kadastrale aanduiding
Diepenheim A 2032
Nijenhuizerlaan 3, 7478 PA te Diepenheim

Omschrijving

Omschrijving

HALLEHUISBOERDERIJ onder zadeldak met wolfeinden, met rode Hollandse pannen gedekt. Door vergroting van het woonhuisgedeelte is het dak aan de zuidzijde opgewipt. Alle gevels zijn van baksteen. Langs de dakranden houten windveren.

In de voorgevel (ZO) is rechts van het midden de voordeur geplaatst onder een tweeruits bovenlicht. Links van het midden een met luiken behangen zesruits schuifvenster. Rechts in de voorgevel een tweeruits schuifvenster met luik, links in het verhoogde geveldeel een vierruits schuifvenster met luiken. De goed zichtbare naad tussen het oudste en het aangebouwde geveldeel volgt de diagonaal van het meest linkse venster. Onder het wolfeind zitten drie muurankers. De linker zijgevel, die alleen vanaf het erf te zien is, is het meest ingrijpend gewijzigd. Hier heeft de stalruimte plaats gemaakt voor een uitbreiding van de keuken. In het verhoogde gedeelte een glasdeur met vierruits venster, met aan weerszijden een achtruits bolkozijn. Rechts nog een vierruits venster. In het lage deel een staldeurtje en een ijzeren stalraam onder segmentboog. In het dakschild zijn twee moderne daklichten aangebracht.

In de achtergevel baanderdeuren met aan weerszijden een kleine staldeur, allen onder een korfboog. De aanzet- en sluitstenen van de bogen zijn geaccentueerd. Bij de centrale staldeuren zijn schampstenen geplaatst.

In de rechter zijgevel rechts twee ijzeren stalramen met segmentboog en links twee vensters voor het woonhuisgedeelte. In het dakschild twee moderne en drie oudere daklichten.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als voorbeeld van een kleinschalige pachtboerderij, gelegen direct op het terrein van het landgoed.

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het Nijenhuis enerzijds en de andere onderdelen van het erf anderzijds.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513932. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Noordhollandse type

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1860
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing