Inleiding

Erf "Wit" Zand is gelegen op het terrein van het Nijenhuis. Het erf is vrijwel intact en slechts in details veranderd. De boerderij is verbouwd tot woonhuis.

Op het grofweg driehoekige erf staan een BOERDERIJ met put, een houten SCHUUR en twee houten dierenverblijven. Voorts enkele solitaire bomen. De BOERDERIJ van het hallehuistype is rond 1860 gebouwd en heeft luiken in de kleuren van het Nijenhuis. De boerderij heeft verschillende verbouwingen ondergaan, daterend van voor en na 1940.

Vóór het woonhuisgedeelte (O) staat een put waarvan de haal niet meer aanwezig is.

Het terrein van het Nijenhuis heeft een agrarisch gedeelte en een bebost gedeelte. Dit erf ligt in het zuidwesten, in het agrarische gedeelte, tegen de grens van het bos. De grenslijn loopt haaks ten opzichte van de toegangsweg naar het Nijenhuis. De boerderij ligt met de daklijn parallel aan deze grenslijn. De overige gebouwen zijn door de vorm van het erf zonder directe ordening geplaatst.

De houten dierenverblijven van recentere datum vallen door hun te geringe ouderdom buiten bescherming.

Erf met boerderij en schuur van cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als voorbeeld van een kleinschalig pachtbedrijf, gelegen direct op het terrein van het landgoed.

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het Nijenhuis enerzijds en van de gebouwen onderling anderzijds.