Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513944
Complexnummer: 
513943 - Paardentramremise
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
13 oktober 1999
Kadaster deel/nr: 
16121/4
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
119286 - 485860

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

KANTOORGEBOUW van de voormalige paardentramremise, gelegen aan de Overtoom. Het in 1877 gebouwde is gelegen op de hoek van een straatje dat uitkomt op de Overtoom. De representatieve zijde van het gebouw bevindt zich echter aan de achterkant, geörienteerd op het Vondelpark.

Omschrijving

Het kantoorgebouw heeft in hoofdvorm een rechthoekige plattegrond met een afgesneden hoek, is opgetrokken in baksteen (kruisverband) en telt twee bouwlagen en een zolder. Het pand heeft een samengesteld schilddak. Het dakschild aan de straatzijde heeft een houten, van dakkapel onder zadeldak en het dakschild boven de langsgevel heeft twee dakkapellen van hetzelfde type. De dakkapellen hebben in het fronton een hijsbalk en worden, voor zover nog aanwezig, geflankeerd door gesneden wangen en gecanneleerde zijkanten. De rechtgesloten vensters zijn voorzien van houten lekdorpels die de omlopende gecementeerde cordonlijst onderbreekt. Zij worden boven door een anderhalfsteens strek met rode en gele baksteen ontlast. De vensters met gecementeerde lekdorpels zijn van dit type tenzij ander vermeld. De straatgevel met de afgesneden hoek wordt als voorgevel aangemerkt. Deze gevel heeft op de verdieping drie schuiframen onder strekken en in de trapsgewijs uitgemetselde daklijst tweemaal drie consoles met druppelmotief. Deze consoles bevinden zich aan weerszijden van de dakkapel. De rechterzijgevel heeft tussen de bouwlagen een cordonlijst die boven de twee deuren verspringt. Opmerkelijk is de aanwezigheid van vleugeldeuren die enigszins naar achteren zijn geplaatst en omlijst worden door een geprofileerde, natuurstenen rondboog die rust op twee pilasters met casementen. De beglaasde deuren zijn elk voorzien van een smeedijzeren sierrooster en bevinden zich onder een halfrond bovenlicht met een sierroede. Het deurkozijn rust op hardstenen neuten. Van hetzelfde materiaal zijn de dorpel en de aansluitende vloerplaat. De deuropening wordt van de linkerhoek door een schuifraam gescheiden. Rechts van de deur komen twee stolpramen voor waarvan één ingevuld met glas-in-lood, de ander met gedeeld bovenlicht. Op de rechthoek bevinden zich twee gekoppelde stolpstellen, eveneens onder gedeelde bovenlichten. Ter plaatse van de verdiepingsvloeren komen smeedijzeren sierankers en boven de deuren is in gele baksteen een overhoeks geplaatste streklaag als siermetselwerk aangebracht. De ramen op de verdieping komen overeen met die op de begane grond. Alleen boven de deuren komt een draairaampje voor met eigen houten lekdorpel. Onder de twee dakkapellen is de getrapte uitgemetselde gevelbeëindiging met consoles onderbroken. De achtergevel wordt door een samengestelde tuitgevel afgesloten. De schuine, van overkragende schouders voorziene zijden van de dakschilden worden onderbroken door een uitgemetseld muurvlak dat hoger is opgetrokken en eindigt in een tuitgevel. De geprofileerde schouderblokken alsook de schuine zijden van de dakschilden bestaan uit natuursteen. In de middenas van de gevel komt per verdieping een stolpstel voor met een gedeeld bovenlicht. Op de zolder is in het vermelde uitgemetselde geveldeel een getoogd vierruits draairaam aanwezig.

Waardering

Het kantoor van de paardentramremise is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de plaats in de ontwikkelingsgeschiedenis van het lokale openbaar vervoer. Het kantoorgebouw is heeft een architectuurhistorische waarde vanuit typologisch oogpunt en vanwege de detaillering van de diverse onderdelen. Het kantoor heeft een ensemblewaarde als onderdeel van het complex van de paardentramremise aan de Overtoom.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOvertoom373A1054 JNAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenTransport

Kantoorgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamU489
AmsterdamU488

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenTransport

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18761876exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Gendt, A.L. van ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur