514078 - Wilhelmina Park
BY Oude Dijk 14, Sneek

Inleiding

Het WILHELMINAPARK is in 1898 aangelegd in opdracht van de voogden van het in 1581 gestichte Old Burger Weeshuis te Sneek. Het park kwam te liggen op een stuk grond aan de noord-westzijde van de stad, tussen de Franekervaart, de Oude Dijk en de Bolswarderweg en werd naar Koningin Wilhelmina genoemd, die in dat jaar ingehuldigd werd. Het trapeziumvormige park is door tuinarchitect Gerrit Lambertus Vlaskamp (1834-1906) te Hardegarijp ontworpen in Landschapsstijl. De drie korte zijden (de west-, noord- en oostzijde) van het trapezium liggen tegen de Oude Dijk en zijn verhoogd en omsloten door beplanting. De Franekervaart loopt achter de oost- en de noordzijde. De lange zijde (zuidzijde) ligt aan de Bolswarderweg.

Omschrijving

De hele oppervlakte omvat totaal 2,73 hectare. De kern bestaat uit een eiland in het midden, dat door een waterpartij wordt omringd, waaraan uitstulpingen in oostelijke en westelijke richting een organische vorm geven. Om de centrale waterpartij heen zijn slingerpaden aangelegd, ellips- en boonvormige perken, kleinere waterpartijen en twee heuvels. De verschillende elementen zijn dankzij de ingebrachte zichtlijnen goed zichtbaar. De oorspronkelijk aangeplante bomen zijn in de loop der tijd vervangen door bomen van dezelfde soort. Monumentale bomen zijn onder andere schijnacacia's, Hollandse linden, 2 Japanse notenbomen, een moerascypres, een vleugelnoot, twee goudessen, iepen, een plataan, een watercypres en een papierberk. Behalve bomen zijn er ook sierheesters, vaste planten, perken en bakken met oude agaves.

De toegang tot het park bevindt zich aan de westzijde. Links van de ingang staat de parkwachterswoning. Een smal pad in noordelijke richting, tussen de vaste planten, leidt naar een paar opslagruimtes en oostelijk ervan naar de vijverpartij. Hier bevinden zich, dicht bij elkaar, de volière en de dubbele bank voor ouden van dagen. Ten oosten van de grote vijver staat het monument met gedenksteen en lindeboom, gewijd aan koningin Wilhelmina. Ten zuiden van het monument staat in het midden van een perk een natuurstenen vaas. Om deze hoofdelementen heen zijn de kronkelende paden en de perken aangelegd, die een organische vorm hebben gekregen. Hier en daar zijn kleinere waterpartijen aangelegd. De kleine gietijzeren bruggen zijn in de loop der tijd vervangen door houten exemplaren.

Waardering

Het Wilhelminapark te Sneek, aangelegd in 1898 in Engelse Landschapsstijl naar ontwerp van G.L. Vlaskamp is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een culturele ontwikkeling, met name in relatie tot het opkomen van dagontspanning, sport en recreatie in de tweede helft van de negentiende eeuw en vanwege zijn betekenis voor het sociale leven van Sneek;

- vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is;

- vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en in relatie tot de functie van het complex;

- vanwege de in grote mate aanwezige gaafheid van het oorspronkelijke ontwerp;

- in relatie tot de structurele gaafheid van de stedelijke omgeving;

- als vrij zeldzaam voorbeeld van een kleinschalig stadspark in de provincie Fryslân uit het einde van de 19de eeuw.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Park

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark