Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514183
Complexnummer
514181 - Fabriek Cereol
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82673/71
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Catharijne C 10002
Catharijne C 10001
Kanaalweg 91, 3533 HH te Utrecht
Kanaalweg 91 D, 3533 HH te Utrecht
Kanaalweg 91 E, 3533 HH te Utrecht
Kanaalweg 91 G, 3533 HH te Utrecht
Kanaalweg 91 H, 3533 HH te Utrecht
Everard Meijsterlaan 1 A, 3533 CK te Utrecht
Everard Meijsterlaan 1 B, 3533 CK te Utrecht
Everard Meijsterlaan 1 C, 3533 CK te Utrecht
Everard Meijsterlaan 1 D, 3533 CK te Utrecht

Omschrijving

Omschrijving

FABRIEKSGEBOUW op samengestelde plattegrond bestaande uit drie bouwdelen, te weten: een hoofdvolume, georienteerd op het kanaal, uit 1905, op vierkante plattegrond met vier bouwlagen, daarachter, langs de Everard Meysterlaan, een bijbehorende tweelaags aanbouw, en rechts, eveneens georiënteerd op het kanaal, een naar voren gelegen pakhuis uit 1908 op vierkante plattegrond van vier bouwlagen, alle onder platte daken. Alle gevels opgetrokken met witgeglazuurde dubbele baksteen banden. De voorgevel van het hoofdgebouw uit 1905 is vier traveeën breed, waarbij de middelste traveeën hoger opgetrokken zijn, met een met pilasters en muizetandlijst omlijste betonnen naamplaat. De gevels worden voorts verticaal geleed door lisenen, boven de dakrand doorgezet als gemetselde opzetstukken. Horizontaal worden de gevels geleed door de genoemde geglazuurde baksteenbanden. De vensters zijn merendeels enkelvoudige vensters met segmentbogen met geglazuurde baksteen met boven de vensters telkens twee gietijzeren rozet-ankers boven de 3e en 4e bouwlaag en voorts op de lisenen sierankers. De gevels worden afgesloten door uitkragende muizentandlijsten. In de oostgevel een eerste steen met de tekst " NAMENS BESTUUR EN RAAD VAN COMMISSARISSEN DER VERENIGDE STICHTSCHE OLIE EN LIJNKOEKENFABRIEK HEEFT JHR. MR. J. DE WIJCKERSLOOTH DE WEERDESTEYN DEZEN EERSTEN STEEN GELEGD OP 24 APRIL 1905".

De voorgevel van het pakhuis uit 1908 heeft een soortgelijke vormgeving. Van de vier traveeën zijn de hoektraveeën uitgevoerd als risalieten met bovenin een rondboogvormige nis tussen torenvormig uitgevoerde hoekpilasters; de achtergevel van het pakhuis heeft dezelfde opzet, maar is vijf traveeën breed.

De gevel van de aanbouw aan de Everard Meysterlaan, met twee bouwlagen onder plat dak, heeft een vergelijkbare vormgeving. De aanbouw is acht traveeën breed, met een hoger opgetrokken middenrisaliet. In de rechtertravee en middentravee zijn de deuren en vensters geplaatst in een rondboogvormige nis. De gevel wordt beëindigd met een muizentandlijst. De overige aanbouwen zijn van ondergeschikt belang.

Waardering

Fabriekspand uit 1905 en 1908, bestaande uit drie bouwdelen van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van karakteristiek fabriekscomplex uit het eerste decennium van de 20ste eeuw. Voorts vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een fabriek uitgevoerd naar een evenwichtig ontwerp geïnspireerd op de franse "chateaux industriel" met een zorgvuldige detaillering uit het begin van de 20ste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514181. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Veevoederfabriek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1908
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver