Inleiding

FABRIEKSCOMPLEX van "Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek", tegenwoordig "Cereol" Benelux B.V., gebouwd in 1905, opgetrokken in Overgangsarchitectuur. De westzijde van het in 1892 geopende Merwedekanaal, was als lokatie met een bestemming voor industriële bedrijven aantrekkelijk. De fabriek is gelegen ter hoogte van het sluizencomplex op de hoek Kanaalweg en Everard Meysterlaan en omvat:

1. het fabrieksgebouw met aanbouw aan de westzijde en pakhuis uit 1905 en 1908

2. directeurswoning annex kantoor (Everard Meysterlaan 3)

Omschrijving

Het fabriekspand bezit een uitbreiding aan de westgevel, een aangebouwd pakhuis uit 1908 en een directeurswoning aan de zuidzijde van het terrein. De genoemde panden zijn opgetrokken in baksteen met geglazuurde baksteendecoraties. De directeurswoning heeft deels één, deels twee bouwlagen onder een samenstel van overstekende pannen daken.

Waardering

Fabriekscomplex gelegen aan het Merwedekanaal met bijbehorende directeurswoning van algemeen belang vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarden als voorbeeld van karakteristiek industriecomplex uit het eerste decennium van de 20ste eeuw. Voorts vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de situering aan het sluizencomplex en de herkenbaarheid van begin 20ste eeuwse industrievorming aan het Merwedekanaal.