Utrecht A 2063
Utrecht A 2064
Begijnekade 1, 3512 VT te Utrecht
Begijnekade 3, 3512 VT te Utrecht
Begijnekade 5, 3512 VT te Utrecht
Begijnekade 6, 3512 VT te Utrecht

Omschrijving

Woonblok van zes aaneengesloten HERENHUIZEN waarvan de nrs 1 t/m 5 zijn gebouwd in 1872 en herenhuis nr 6 in 1875, op westzijde van het voormalige Begijnebolwerk. De op het eerste oog identieke voorgevels van de zes huizen wijken in onderdelen van elkaar af. Vier van de zes huizen bezitten een souterrain en een doorlopende dak- en cordonlijst. Het pand nr 6 bezit in afwijking van de overige huizen, drie bouwlagen, gedekt met mansardekap. Ingang gelegen in de middelste vensteras onder balkon. In de waterlijsten en het geblokte pleisterwerk bestaan onderlinge variaties. Op begane grond drie vensterassen en op de verdiepingen twee boven een hardstenen plint. Per pand een eenvoudige dakkapel.

Voor het overige heeft dit blok dezelfde kenmerken als gegeven bij de algemene beschrijving van het complex.

Waardering

Zes woonhuizen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van woonhuizen opgetrokken in eclectische stijl en tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde als deel van een gesloten straatwand en in relatie met de overige complex-onderdelen.