Complex

Op het Begijnebolwerk gebouwd complex HERENHUIZEN van 17, gelijksoortige panden in eclectische stijl, waarbij de Noorderstraat de reeks opdeelt in twee woonblokken met de panden nrs 1-6 en de nrs 8-18. In de reeks woonhuizen, met in even en oneven doorlopende nummering, ontbreekt om niet nader bekende reden nr 7. De twee bouwblokken zijn gefaseerd tot stand gekomen in een bouwperiode van zo'n vier jaar:

Bouwblok A:

- woonhuizen nrs 1-5, gebouwd in 1872

- woonhuis nr 6, gebouwd in 1875

Bouwblok B:

- woonhuizen nr 8-10, gebouwd in 1873

- woonhuizen nrs 11-18, gebouwd in 1872

Omschrijving

Twee rijen aaneengesloten woonhuizen. In uiterlijk zijn de de panden 1-6 geheel gepleisterd, de panden 8-18 gedeeltelijk gepleisterd. De helft van de panden met een rechthoekige plattegrond, de nummers 1-6 met drie bouwlagen, de nummers 8-18 met souterrain en twee bouwlagen, enkele panden met een balkon. Boven de geprofileerde kroonlijst een pannen kap evenwijdig aan de straat. Gevels variërend in breedte en hoogte, sommige met glas-in-lood bovenlichten en met diverse gepleisterde decoraties. Houten schuifvensters en enkele oorspronkelijke deuren, geaccentueerd door diverse gepleisterde decoraties.

Waardering

Reeks woonhuizen van algemeen belang vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van herenhuizen uit derde kwart 19de eeuw, opgetrokken in eclectische stijl. Van stedenbouwkundige waarde als beeldbepalend ensemble, gelegen op het voormalige bolwerk aan de Stadsbuitengracht.