514219 - Voetiusstraat
Utrecht A 4294
Voetiusstraat 2, 3512 JM te Utrecht
Voetiusstraat 2 D, 3512 JM te Utrecht
Voetiusstraat 2 C, 3512 JM te Utrecht
Voetiusstraat 2 B, 3512 JM te Utrecht

Omschrijving

Langwerpig rechthoekig, geheel onderkelderde voormalige BIBLIOTHEEK van twee bouwlagen en pannen zadeldak met schild rechts evenwijdig aan de straat. Negen traveeën brede voorgevel, geheel opgetrokken in baksteen op een gecombineerde hard- en zandstenen plint. Rechts van het midden zijn twee traveeën uitgevoerd als een toren van drie bouwlagen met tentdak. In dit deel is de ingang gelegen, uitgevoerd met hard- en zandstenen omlijsting waarbinnen houten deur met op het kalf "Openbare Leeszaal". Links van de hoofdingang een geheel in de natuurstenen plint opgenomen, kleinere houten deur naar het souterrain, eveneens rondboogvormig. Rechts van de ingang korfboogvormige souterrainvensters met diefijzers, links alle souterrainvensters rechthoekig, eveneens met diefijzers. Eerste bouwlaag met houten kruisvensters, geheel met glas-in-lood ruiten en korfboogvormige beëindiging. Tweede bouwlaag eveneens houten kruisvensters met glas-in-lood ruiten, ditmaal afgesloten met strekken. Links boven de ingang groot samengesteld venster waarvan het bovenste deel als tweelicht met deelzuil is uitgevoerd. Rechts boven de deur een uitgebouwde erker.

Rond alle vensters ter decoratie natuurstenen blokken, voorts is de gevel gedecoreerd met staaf- en sierankers. Gevelbeëindiging met onderbroken daklijst op klossen, daarboven kleine dakkapellen in stijl, waarbij de dakkapel op de hoger opgetrokken ingangspartij een segmentboogvormig fronton heeft ter beëindiging. Op het tentdak een achthoekige lantaarn met peer met daarboven een loden bekroning in de vorm van een bol met windwijzer.

Linker zijgevel vormgegeven als trapgevel.

Waardering

Voormalige bibliotheek van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van Hollandse neo-renaissance en als onderdeel van het oeuvre van architect J. Stuivinga. Tevens van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een openbare leeszaal.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Bibliotheek