Voetiusstraat 2;4

Inleiding In 1910 tegelijk met de verbreding van de straat in opdracht van het bestuur der vereniging "Openbare Leeszaal" gebouwde BIBLIOTHEEK en beheerderswoning met poortje, naar ontwerp van architect Jan Stuivinga in neo-renaissancestijl.

Omschrijving

Complex van bibliotheek en beheerderswoning, samen op rechthoekige plattegrond en uitgevoerd in neo-renaissancestijl. Dwarspand met zadeldak met zijschild rechts en trapgevel links. Het pand heeft rechts van het midden een markante toren van drie bouwlagen onder tentdak. De leeszaal bevindt zich in het 5 vensterassen brede deel links naast de toren. Rechts hiervan ligt de lagere beheerderswoning, een dwarshuis met schilddak en als trapgevel uitgevoerde opzetgevel. Het geheel is opgetrokken in baksteen met hard- en zandstenen decoraties. Alle vensters zijn houten kruisvensters met zowel rondbogen als strekken. Zowel de bogen als de strekken uitgevoerd in baksteen en zandsteen. De gevels worden beëindigd met daklijst op blokken. Naast de beheerderswoning nog een plaatsje, met een in verwante stijl uitgevoerd poortje.

Waardering

Bibliotheek en beheerderswoning met poortje van algemeen belang vanwege de architectonische waarde als gaaf voorbeeld van Hollandse neo-renaissance en als onderdeel van oeuvre van architect J. Stuivinga. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een openbare leeszaal.