514219 - Voetiusstraat
Utrecht A 4293
Utrecht A 4294
Voetiusstraat 4, 3512 JM te Utrecht

Omschrijving

BEHEERDERSWONING met rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en zadeldak met schild rechts, evenwijdig aan de straat. Onderkelderd pand met hardstenen plint, vier traveeën brede gevel, waarbij de middelste twee traveeën hoger opgetrokken zijn tot trapgevel. Gevel met houten kruisvensters, in de middelste twee traveeën schuifvensters, in de geveltop een klein bolkozijn. Linker travee met houten deur en bovenlicht. Vierde travee met op beide bouwlagen een enkelvoudig venster.

Alle vensters met strekken, uitgezonderd het venster op de eerste bouwlaag in de rechter travee, dat een korfboogvormige beëindiging heeft.

Zowel rond de vensters als rond de deur, als in de trapgevel, natuurstenen blokken ter decoratie. Voorts onder meer een sieranker midden op de gevel. Gevelbeëindiging met houten goot op klossen. Dak gedekt met rode Oud-Hollandse pannen.

Rechts naar de beheerderswoning, en ermee verbonden, een plaatsje afgesloten door een rondboogvormige poort met houten deur met beslag. Het poortje heeft een trapvormige aansluiting op de woning.

Waardering

Beheerderswoning met plaatsje en poort van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van Hollandse neo-renaissance en als onderdeel van het oeuvre van J. Stuivinga.

Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een vroeg voorbeeld van een bibliotheek.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Beheerderswoning