Utrecht A 3676
Janskerkhof 14, 3512 BL te Utrecht

Inleiding

In 1899 naar ontwerp van A.H. Zinsmeister gebouwde SOCIËTEITSGEBOUW voor het Utrechts Studenten Corps "Placet Hic Requiescere Musis" in de stijl van H.P. Berlage.

Omschrijving

In gele baksteen opgetrokken studentensociëteit op rechthoekige platte- grond met twee bouwlagen onder twee pannenzadeldaken evenwijdig aan de straat rechts aangekapt door een zadeldak. Vijf traveeën brede voorgevel met linker en rechter travee uitgevoerd als respectievelijk vierkante toren en topgevel met kap loodrecht op de straat. De als toren vormgegeven linker travee heeft op de beganegrond drie smalle vensters met baksteen neggen met twee vensters erboven, op de tweede bouwlaag een kruisvenster, vervolgens een kleiner korfboogvormig venster onder twee gemetselde kolommen en in het gevelvlak erboven een in mozaïek aangebracht wapen van de Universiteit van Utrecht. De toren wordt door een natuurstenen lijst afgesloten. De voorgevel heeft voorts op de beganegrond vier grote door driestrooksvensters ingevulde rondboogopeningen, waarbij in de rechtse travee de inpandig gelegen ingang gesitueerd is. Tweede verdieping met drie driestrooksvensters met glas-in-lood bovenlichten. De tot topgevel opgetrokken rechter travee heeft boven de ingang een groot vierlichtvenster, waarvan de bovenlichten gekoppeld en verhoogd zijn uitgevoerd en voorzien van glas-in-lood en de geveltop een klein tweelicht. De topgevel heeft aan de rechterzijgevel (oostzijde) gelijksoortige elementen, met op de verdieping een inpandig balkon met serlio-boog. Alle vensters hebben natuurstenen onderdorpels en lateien met abstrakte decoraties. Boven de drie middentraveëen bevinden zich stenen dakkapellen met daartussen op de dakrand ronde tegels met symbolen van de wetenschap. Langs de gehele dakrand natuursteen dekplaten met in de geveltop symbolische voorstellingen.

Interieur met op begane grond een grote centrale zaal met boogstellingen, wandbetimmering, schouw en glas-in-lood in de tochtdeuren en de vensters. Voorts aangrenzend de centrale zaal een monumentaal trappenhuis met wandafwerking met ondermeer geglazuurde baksteen en mozaiekvloeren. Op de verdiepingen gangen en deuren met betimmering, eveneens diverse vertrekken met betimmering, waaronder de bibliotheek met enkele oudere kasten. Op enkele plaatsen zijn oorspronkelijke lampen aanwezig. Tevens opgenomen twee historische 17de eeuwse poortjes, één op de begane grond in de centrale ruimte en op de eerste verdieping.

Waardering

Sociëteitsgebouw, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van traditioneel rationalisme (op het werk van H.P. Berlage geïnspireerd). Tevens van cultuurhistorisch belang vanwege zijn bestemming welke is verbonden met het studenten-verenigingsleven. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering aan het Janskerkhofkerkhof.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Studentensociëteit

Rationalisme