Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514296
Complexnummer
514294 - Ter Weide
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82641/97
Kadastrale aanduiding
Catharijne F 103
Hogeweide 1 A, 3541 BC te Utrecht

Omschrijving

Omschrijving

ZOMERHUIS, gebouwd voor E.G. Wentinck in 1898 uitgevoerd door architect G.van Weerden. De kleine woning is ten noordoosten van de boerderij gelegen en eveneens met de voorgevel naar de weg gekeerd.

Rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen, eenlaags, onder met tuile du Nord belegd zadeldak tussen topgevels. Voorgevel in detaillering en materiaalgebruik gelijkwaardig aan die van de boerderij. Gevels met opvallend uiterlijk onder meer door gebruik van natuursteen, rood geschilderde voegen, gebosseerde hoekblokken, sierankers, geglazuurde vensterbanken en tegeltableau's voorstellende vrouw met koe en man met paard. In de voorgevel begane gronds twee schuifvensters met boogvelden met gekleurde baksteen patronen. Bijna alle vensters hebben luiken. De zolder bevat een samengesteld raam. In de schoorsteen, die van een dekplaat is voorzien zijn ook natuurstenen blokken verwerkt.

Waardering

Zomerhuis van algemeen belang vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van traditionele architectuur met markante detaillering. Voorts vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een redelijk gaaf boerderijcomplex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514294. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Zomerhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver