Inleiding

BOERDERIJ ('Terweide'), gelegen ten noordwesten van de stadswijk Oog in Al. Het complex omvat onder meer een zomerhuis uit 1898 en een blijkens tekst op ingemetselde steen later gebouwde boerderij: "de eerste steen gelegd/ door/ Derfried van Beuningen/ 7 juli 1906", uitgevoerd door architect G. van Weerden.

Het complex bestaat uit het boerenerf met de onderdelen:

- een langhuisboerderij

- een zomerhuis

- schuur

- een ijzeren hekwerk

Omschrijving

Boerenerf met langhuisboerderij, zomerhuis, schuur en hek gelegen aan de zuidzijde van de Hogeweide. De boerderij is met de nok haaks op de weg gelegen, naar achter toe bevindt zich een vernieuwde hooiberg (die niet voor rijksbescherming in aanmerking komt) met daarachter een ten opzichte van de as van de boerderij lichtgedraaide schuur. Noordwestelijk van de boerderij, eveneens aan de weg gelegen, bevindt zich het zomerhuis.

Het erf wordt van de weg gescheiden door een smeedijzeren hek, de ingang is gelegen tussen boerderij en zomerhuis.

Waardering

Boerderijcomplex met langhuisboerderij, zomerhuis, schuur en hek van algemeen belang vanwege de architectonische waarde vanwege de redelijke gaafheid van het complex. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering in een restant van het westelijk weidegebied.