Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514300
Complexnummer
514299 - Begraafplaats Kovelswade
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82824/139
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Tolsteeg B 3534
Bij Koningsweg 45 1, 3582 GB te Utrecht

Omschrijving

Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Parkaanleg Complexonderdeel 1

PARKAANLEG van de begraafplaats met centraal een kruisvormige opzet de kwartieren ingevuld door concentrisch aangelegde segmentvormige paden,waarbij de verbindingen worden gevormd door rechte en rondlopende paden. Aan oost- en westzijde verbonden met de centrale opzet een cirkelvormige aanleg met radialen, de gehele aanleg ten noorden en ten zuiden begrensd door lanen over de gehele breedte van de perceel. Op de kruising van de radialen met de lanen aan noord- en zuidzijde, ronde 'pleintjes'. Aan de Koningsweg de royale ingang met daarachter een rond voorplein, van de begraafplaats gescheiden door een fraai smeedijzeren hek op stenen voet, vervolgens de genoemde cirkelvormige aanleg met ten noorden het ontvangstgebouw en ten zuiden de oudste graven. Zichtlijnen vanuit de ingang op het binnenplein en vanuit het ontvangstgebouw op de centrale as. De begroeiing bestaat uit lindebomen rondom de centrale kruisvormige opzet en lagere begroeiing ter scheiding van de diverse sectoren. De - overigens van bescherming uitgesloten - latere uitbreidingen zijn uitgevoerd in eenvoudige, aangepaste stijl.

Waardering

Parkaanleg begraafplaats Kovelswade in classicistische stijl van algemeen belang vanwege de funerair-historische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een vroeg 20ste eeuwse begraafplaats. Van tuin-architectonische waarde als goed voorbeeld van een funktionele en stemmige inrichting van een begraafplaat. De parkaanleg vormt hierbij een wezenlijk onderdeel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514299. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1904
1904
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Nieuwenhuis, W.G. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur