Koningslaan - 2e Algemene Begraafplaats

Inleiding

In 1904 aangelegde tweede algemene BEGRAAFPLAATS genaamd "Kovelswade" naar ontwerp van stadsarchitect W.G. Nieuwenhuis volgens classicistische opzet met rechte en gebogen lanen waaraan de graven gesitueerd zijn, een voorplein afgescheiden van de begraafplaats met een monumentaal hek en de ingang aan de Koningsweg. Het complex omvat de volgende complexonderdelen:

1. de park-aanleg van de begraafplaats

2. de aula en ontvangstzaal

3. het monumentale neo-classicistische toegangshek op het binnenplein

4. het toegangshek aan de straatzijde

5. grafmonument voor de familie Hamburger

6. grafmonument voor Luit Blom

7. grafmonument Antonio Begeer

8.- grafmonument Noordenne Verloop (grafnummer 126)

9. grafmonument familie Fentener van Vlissingen

10. grafmonument Johanna van Woude

11. grafmonument dr Cad Feuerlein

12. grafmonument Jan Quast

13. grafmonument J.E. Tehudeiorij

Omschrijving

In classicistische stijl aangelegde gemeentelijke begraafplaats, genaamd Kovelswade, en gelegen tussen de Koningsweg (noordzijde), de Kovelaarstraat (westzijde), verkeersweg 222 (oostzijde) en het spoor (zuidzijde), royale toegang, voorplein, smeedijzeren hekwerk en de begraafplaats zelf, aangelegd in kruisvorm met cirkelsegmenten, gebogen en rechte lanen. Ten noorden van het voorplein gelegen achtzijdige ontvangstgebouw naar ontwerp van W.G. Nieuwenhuis in Palladiaanse stijl. In de aanleg diverse interessante graftekens.

Waardering

Tweede algemene begraafplaats met bijbehorende aanleg en graven, toegangshek en ontvangstgebouw van algemeen belang vanwege de cultuur- historische - en architectonische waarden als voorbeeld van een begraafplaats met classicistische aanleg en vanwege de bijzondere onderdelen zoals het ontvangstgebouw en de graftekens.