514299 - Begraafplaats Kovelswade
Tolsteeg B 3534
Koningsweg 45 1, 3582 GB te Utrecht

Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats- Ontvangstgebouw Complexonderdeel 2

Omschrijving Eenlaags ONTVANGSTGEBOUW naar ontwerp van W.G. Nieuwenhuis uit 1904 in Palladiaanse stijl, met centraal deel op ronde plattegrond met uitbouwen, bestemd als aula en aan weerszijden onder een schuine hoek twee rechthoekige wachtkamers, beide met een uitgebouwde ingang. Centraal gedeelte gedekt met koepel, zijdelen gedekt met gedrukt zadeldak. Geheel gepleisterde gevels, met aan de oostzijde de hoofdingang, centraal gesitueerd in het achthoekige deel, met aan weerszijden de vleugels met schuifvensters tussen pilasters gedekt door zinken roevendak. Ingang uitgevoerd met pilasters, hoofdgestel en tympaan. Langs het gehele gebouw lopen geprofileerde lijsten, zowel langs de plint als onder de daklijst, als ook langs de koepel. Boven de ingang op de daklijst een bekronend tympaan. Beide tympanen, zowel boven de deur als op de daklijst, bekroond met palmetten. Aan de westzijde twee kleine uitbouwen met toegang tot het centrale gedeelte, het geheel met een klassieke omlijsting en bekroond met een tympaan. Tussen beide uitbouwen een stenen plaat met opschrift. Aan deze zijde in de tamboer van de koepel drie halfronde vensters. De bekronende lantaarn met klassieke decoratie, onder meer leeuwekopjes. Alle deuren met dezelfde decoratie, onder meer palmetten op het tympaan en met een hardstenen stoep. Interieur van het centrale deel met vijf halfronde nissen, de nis tegenover de ingang heeft een podium.

Waardering

Ontvangstgebouw van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische - en architectonische waarden als goed en gaaf voorbeeld van een in Palladiaanse stijl opgetrokken gebouw. Ensemblewaarde als onderdeel van de begraafplaats Kovelswade vanwege de funerair-historisch waarde. Van cultuurhistorische waarde asd goed voorbeeld van een dienstgebouw dat vanwege zijn bestemming een ontwikkeling weergeeft van de geschiedenis van het begraven.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatsaula Algemene begraafplaats

Nieuwenhuis, W.G. ; Stad Utrecht