Abstede B 5938 A4
Abstede B 5938 A2
Abstede B 5938 A9
Abstede B 5938 A3
Nachtegaalstraat 32, 3581 AJ te Utrecht
Kerkstraat 2 b;c-j, 3581 RD te Utrecht

Inleiding

WOONWINKELPAND met lagere annex, gebouwd in 1909 naar ontwerp van architect W. Bijlard, in stijl verwant aan de architectuur van H.P. Berlage, in opdracht van dhr G. Koelman. Het pand is gesitueerd op de hoek van de Nachtegaalstraat en Kerkstraat.

Omschrijving

Fors hoekpand (onderkelderd), drie bouwlagen en met leien en shingles gedekt, afgeplat schilddak. Het hoofdvolume, met afgeronde hoek, wordt aan de Kerkstraat geflankeerd door lager, maar in gelijke stijl uitgevoerd woonhuis. Gevels opgetrokken in baksteen en imitatie zandsteen. Gehele eerste bouwlaag met winkelpui voorzien; de afgeronde hoek oorspronkelijk uitgevoerd als ingang. Op alle verdiepingen vensters met glas-in-lood bovenlichten, op tweede en derde bouwlaag ook met imitatie zandstenen onderdorpels en lateien, beide deel uitmakend van over gehele gevel doorlopende banden. Vensters op derde bouwlaag met extra opgemetselde muurdam, figurerend als pilaster.

Ingang Nachtegaalstraat in het midden gesitueerd, daarboven inpandig balkon, uitgevoerd in imitatiezandsteen met decoratie. Daarboven op derde bouwlaag erker, uitgevoerd in baksteen en imitatiezandsteen, afgedekt met zinken dakje. Hierboven klokvormige, hoger opgetrokken gevelbeëindiging met ovaal raam in imitatiezandstenen omlijsting, de gehele gevelbekroning met afdeklijsten. Door de gootlijst stekende halfronde torenachtige hoektravee met smalle vensters in iedere bouwlaag en afgedekt met zinken koepel, waarop smeedijzeren bekroning.

Gevel aan Kerkstraat met vergelijkbare kenmerken als gevel aan Nachtegaalstraat: onder meer imitatiezandstenen banden, lateien en onderdorpels, vensters met bovenlichten, muurdammen extra aangezet met bakstenen pilasters op imitatiezandstenen basementen. De hoek met de achtergevel is door een identieke hoektorren als eerder beschreven bezet.

Ingang aan Kerkstraat gesitueerd in rechter travee, uitgevoerd met deur met aan weerszijden glas in lood, evenals glas-in-lood bovenlichten, het geheel in imitatie zandsteenomlijsting. Daarboven driezijdige erker met imitatiezandstenen pilasters, waarop een aangekapt zinken koepeldak. Rechts hiervan gelegen woonhuis van twee bouwlagen en een plat dak met voorschild gedekt met leien. De begane grond met dubbele deur in risalerende middentravee en enkele deuren aan weerszijden in de eerste en derde travee. Middentravee uitgebouwd op de verdiepingen en hoger opgetrokken tot derde bouwlaag.

Waardering

WOONWINKELPAND van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde vanwege esthetische kwaliteiten, evenwichtig ontwerp, gevarieerd materiaalgebruik en versierende elementen. De dubbelfunktie van het pand lijkt zich te weerspiegelen in de verschijningsvorm van hoofdzakelijk rationalistische vormpricipes van H.P. Berlage, met ingetogen gebruik van aan het Expressionisme (Wiener Sezession) ontleende onderdelen. Het pand bezit stedenbouwkundige waarde vanwege zijn ligging op de hoek van twee belangrijke verkeersaders.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Rationalisme