Abstede B 6183 A4
Abstede B 6183 A1
Biltstraat 473, 3572 AX te Utrecht
Mgr. van de Weteringstraat 152, 3581 EN te Utrecht
Mgr. van de Weteringstraat 154, 3581 EN te Utrecht
Mgr. van de Weteringstraat 156, 3581 EN te Utrecht

Inleiding

WINKELWOONHUIS circa 1880 gebouwd in Neo-gotische stijl, gelegen op de hoek van de Biltstraat en de Mgr. van de Weteringstraat.

Omschrijving

Hoekpand op samengestelde plattegrond, bezit twee bouwlagen en met leien in Maasdekking gedekte kap. Bakstenen gevels aan Biltstraat en Mgr. van de Weteringstraat beide drie traveeën breed De korte gevelzijde die op de hoek is gelegen van beide straten bevat een uitgebouwd venster (begane gronds) onder balkon en eindigt in een gekanteelde trapgevel. De gevel aan Biltstraat met risalerende middentravee opgetrokken tot tuitgevel, waarin op tweede bouwlaag een driestrooksvenster met bovenlichten onder een rondafgesloten spaarveld met lobben geplaatst. Eerste bouwlaag met twee winkelpuien in 17e eeuwse stijl. Gevel aan Mgr. van de Weteringstraat eenvoudiger uitgevoerd met ingang in eerste travee links. Bouwlagen gescheiden door tandlijst. Tussen overhoeks geplaatste gevel en Mgr. van de Weteringstraat-gevel ligt een terugliggende travee, op begane grond niveau afgeschuind en met terugliggende tweede bouwlaag. Dit deel heeft een ingang, waarboven een balkon. Overhoekse (korte) gevel met uitgebouwd venster waarin samengesteld winkelraam onder rondboogjes, tegelijkertijd balkon voor tweede bouwlaag. Balkondeur geplaatst in spaarveld met gelijke boogafsluiting als beschreven in de gevel aan de Biltstraat. Alle vensters uitgevoerd als kruisvensters, met uitzondering van de winkelpuien.

Voorts ondermeer fijn smeedwerk voor balkons en als bekroning van gevel en schoorstenen.

Waardering

WINKELWOONHUIS van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als fraai voorbeeld van een pand in neo-gotiek. Voorts van stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente situering van het beeldbepalende pand.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning