Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514405
Complexnummer
514404 - Wilhelminapark
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82800/171
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Abstede C 9018
Wilhelminapark 65, 3581 NP te Utrecht

Omschrijving

Omschrijving

In 1925 gebouwd THEEHUIS, in een op de Engelse landhuisstijl geïnspireerde bouwvorm met elementen van de Amsterdamse School, naar ontwerp van architect G. van der Gaast. Het pand is uitgelegd op een plattegrond van twee in hoofdvorm en ten opzichte van elkaar verschoven rechthoekige bouwmassa's, ter vervanging van de oorspronkelijke melksalon in het Wilhelminapark. Het theehuis is gelegen tegenover de centrale vijver, omsloten door plantsoen.

Het eenlaags gebouw is uitgevoerd in baksteen met ten dele gepotdekselde houten gevels, onder een rieten kap. Deze verspringt in hoogte ter plaatse van het middenbouwdeel dat als torenelement met een samengestelde kap de beide bouwdelen verbindt. Diverse vensters met door roeden ingedeelde draairamen en onder een bovenlicht (veelal ruitvormig, van het type wiebertje).

Interieur naar ontwerp van architect Brouwer met Amsterdamse Schoolkenmerken en diverse Afrikaanse motieven, ondermeer met tegeltableau's en diermotieven.

Waardering

Theehuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een voor een theehuis kenmerkende in landhuisstijl-achtige bouwvorm met detailleringen van de Amsterdamse Schoolstijl. Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn bestemming als bijzondere uitdrukking van landelijk verpozen in een lommerrijk en stemmige omgeving als het Wilhelminapark. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514404. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Theeschenkerij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gaast, G. van der ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur