Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514412
Complexnummer
514410 - Kromhoutkazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82800/72
Kadastrale aanduiding
Abstede D 5912
Abstede D 5910
Abstede D 5909
Abstede D 5911
Campusplein 10, 3584 ED te Utrecht

Omschrijving

Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - poortgebouw

Complexonderdeel 2

Omschrijving

POORTGEBOUW van twee bouwlagen gelegen aan de Prins Hendriklaan op u-vormige plattegrond met aan de noordzijde een dwars bouwdeel met op de kop een toren, evenwijdig aan de Prins Hendriklaan is het acht traveëeen lange bouwdeel gelegen. Het gebouw is gedekt met een pannen schilddak, de toren met een tentdak. De noordgevel aan de Prins Hendriklaan heeft aan weerszijden twee tot topgevel opgetrokken traveeën. In de gevel diverse soorten vensters, ondermeer gekoppelde rondboogvensters, enkelvoudige vensters en kruisvensters, sommigen met glazen bouwstenen, andere met glas met roedeverdeling, boven de vensters ondermeer korfbogen met siermetselwerk, rondbogen met hardstenen sluitstenen en hardstenen lateien. Aan de westzijde op de begane grond een uit drie bogen bestaande arcade, alle drie de bogen uitgevoerd met hardstenen blokken. Binnen de arcade ondermeer geglazuurde baksteen decoratie. Voor de arcade een stenen bordes. In de tweede bouwlaag driemaal een dubbel kruisvenster, uitgevoerd in hardsteen. Voorts op de begane grond een tegen de gevel aangezet houten afdak, daarboven in de gevel een stenen kruisvenster, in de geveltop een rond venster. De toren bezit in de bovenste geleding afgesneden hoeken boven hardstenen hoekblokken die deze overgang accentueren. In de gevels van de toren stenen kruisvensters, met in het bovenste deel aan alle zijden galmgaten en klokken, tevens opschriften als "Rust Roest", "Zijt op tijd" en "Tijd slijt". In de kap diverse dakkapellen in chaletstijl.

Andere gevels in gelijksoortige vormgeving uitgevoerd.

Waardering

POORTGEBOUW van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de verbondenheid met de krijgsgeschiedenis en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tevens vanwege de architectonische waarde als goed voorbeeld van een militair poortgebouw met invloeden van het Berlagianisme; van stedenbouwkundige waarde vanwege de markering aan de Prins Hendriklaan.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514410. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair wachtgebouw Wachtgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Post van der Steur, P.J. ; Stad Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur