Inleiding

In het kader van de Nieuw Hollandse Waterlinie in 1910-1922 op voormalig fort Vossegat aangelegd KAZERNECOMPLEX, waarbij onderdelen van het oude fort zijn opgenomen. In de loop der jaren uitgebreid met - van bescherming uitgesloten - diverse gebouwen en loodsen, waarbij het oorspronkelijk fort in 1960 geheel ontmanteld is. Het terrein is gelegen tussen de Prins Hendriklaan, de Weg tot de Wetenschap, de Waterlinieweg en de Herculeslaan, waarvan het complex gelegen is aan de zijde van de Prins Hendriklaan. Het kazernecomplex omvat de volgende onderdelen:

1. hoofdgebouw met exercitieveld, 1912

2. poortgebouw, 1912

3. monumentale hek, 1912

4. commandantsvilla, 1912

5. manschapsgebouwen, 1911

6. bomvrij wachthuis, 1850

7. schuilhut, 1875, reconstructie 1935

8. brug met de twaalf gaten, 1862

Omschrijving

Het tussen 1910-1912 op het voormalige fort Vossegat aangelegde kazerneterrein, naar ontwerp van kapitein P.J. Post van der Steur, met aan de Prins Hendriklaan een rond een exercitieterrein gesitueerde reeks gebouwen, met aan de noordzijde het hoofdgebouw, aan weerszijden de manschapsgebouwen en aan de Prins Hendriklaan het grote wachtgebouw, ten oosten daarvan de commandantsvilla. Al deze gebouwen daterend uit 1912 met aan de Prins Hendriklaan een afsluitend, monumentaal hekwerk . Alle manschapsgebouwen en het hoofdgebouw uitgevoerd in Overgangsstijl met dezelfde massa-verdeling, grote stalen vensters en gewolfde zadeldaken. Voorts op het terrein ten westen van het exercitieveld gelegen restanten van het voormalige fort, te weten een gemetseld bomvrij wachthuis, een inundatiedoorlaatsluit, genaamd 'de brug met de twaalf gaten' en een oefenhut voor het tamboerscorps.

Waardering

Militair complex met gebouwen, restanten van voormalige fortbebouwing en monumentale hekwerken van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de verbondenheid met de krijgsgeschiedenis en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ensemblewaarde vanwege de onderlinge relatie met de complexonderdelen. Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van militaire gebouwen in overwegend neo-renaissance stijl.