514410 - Kromhoutkazerne
Abstede D 5663
Campusplein 4, 3584 ED te Utrecht
Campusplein 5, 3584 ED te Utrecht

Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - manschapsgebouwen

Complexonderdeel 5

Omschrijving

Zes MANSCHAPSGEBOUWEN uit 1911, waarvan er twee aan weerszijde van het exercitieterrein zijn gelegen, één ten oosten van het hoofdgebouw en één aan de westzijde langs de Waterlinieweg.

De twee aan de oost- en westzijde van het exercitieterrein hebben een rechthoekige plattegrond met een middendeel van twee bouwlagen en aan de noord- en zuidzijde koppanden van drie bouwlagen, het geheel onder een zadeldak met steekkappen, gedekt met rode kruispan, op de nok piroenen. Tegen de achtergevel lagere aanbouwen in dezelfde stijl. De gevels aan het exercitieterrein hebben een middendeel met vier steekkappen loodrecht op het terrein. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met gele baksteen banden met twee aan twee geplaatste vensters met gemetselde tussenstijlen en hardstenen lateien. De koppanden hebben elk een hoger opgetrokken middendeel met steekkap. In deze koppanden is in de middentravee de ingang gesitueerd met boven- en zijlichten met roedeverdeling.

Het manschapsgebouw aan de Waterlinieweg is opgetrokken in dezelfde stijl en gericht op het oosten. Het manschapsgebouw ten oosten van het hoofdgebouw is in gelijke stijl opgetrokken met gepleisterde topgevels.

Waardering

Zes MANSCHAPSGEBOUWEN van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de verbondenheid met de krijgsgeschiedenis en als onderdeel van een fort van de Nieuw Hollandse Waterlinie en tevens vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van Overgangsstijl.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw

Post van der Steur, P.J. ; Stad Utrecht