Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514456
Complexnummer
514453 - Sterrehof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82925/185
Kadastrale aanduiding
Catharijne D 9215
Sterrenhof 4, 3511 EV te Utrecht
Sterrenhof 6, 3511 EV te Utrecht
Sterrenhof 8, 3511 EV te Utrecht
Sterrenhof 5, 3511 EV te Utrecht
Sterrenhof 7, 3511 EV te Utrecht
Sterrenhof 9, 3511 EV te Utrecht

Omschrijving

Omschrijving

WOONBLOK A met zes woningen, aan de noordzijde van het complex Sterrehof gesitueerd. Het woonblok bezit een symmetrisch ingedeelde voorgevel en de zes woningen bezitten een samengesteld pannen dak met haaks geplaatst hoger zadeldak. De woningen nr 6 en 7 zijn ondergebracht in een middenrisaliet waarin per twee gekoppelde vensters per bouwlaag, waarnaast, geflankeerd door gepleisterde hoekpilasters, aan iedere zijde één vensteras. De beide delen van de gevel hiernaast zijn lager en herhalen, op eenvoudiger wijze, dit schema van centrale gepleisterde middenas geflankeerd door een hoektravee. Het risalerende en gepleisterde middendeel van de risaliet is tot de derde bouwlaag opgetrokken en heeft een fries met opschrift "STERREHOF", afgesloten door een kroonlijst met ornamenten en windvaan. Alle vensters zijn getoogde zesruitsvensters, in de middelste risaliet tevens zesruitsvensters met halfronde bovenlichten, aan weerszijden cartouches met het opschrift "ANNO" en "1873".

Waardering

WOONBLOK A, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van hofjesbouw in eclectische bouwstijl met invloeden van neo-classicisme. Van stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex Sterrehof.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514453. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Hofje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1873
1873
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden