Inleiding

HOFJE ("Sterrehof"), gebouwd in 1873 in opdracht van de Liefdadige Vereniging van de Heilige Joseph. Het complex is uitgevoerd in eclectische bouwstijl. Het uit drie bouwblokken bestaande U-vormige complex is rond een plantsoentje aangelegd.

Het Sterrehof bezit twee parallelle ten opzichte van elkaar gespiegelde bouwblokken B en C (nd-zd) van 2x5 woningen met gelijke opzet, van twee bouwlagen op rechthoekige plattegronden, met haaks hiertussen geklemd bouwblok A (o-w) van zes woningen.

Het complex bestaat uit drie onderdelen:

1. noordelijk gelegen bouwblok A

2. oostelijk gelegen bouwblok B

3. westelijk gelegen bouwblok C

Omschrijving

De woonblokken zijn opgetrokken in baksteen op hardstenen plint, afgewisseld door gepleisterde pilasters en risalieten, waarin beneden de ingangen, op de verdieping een getoogd venster dan wel blindnis en daarboven een rondboogvormige dakkapel. Middenblok bevattende zes woningen, waarvan de middelste twee woningen een deels gepleisterde en hoger opgetrokken risaliet vormen, waarin de naam "STERREHOF" en ter weerszijde cartouches met het opschrift "ANNO" en "1873". De deuren hebben alle een getoogd bovenlicht. De getoogde zesruits- schuifvensters zijn enkelvoudig geplaatst of gekoppeld en worden afgewisseld door getoogde blindvensters.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een gaaf in eclectische stijl uitgevoerd hofje, tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde als voorbeeld van een voor een hofje kenmerkende situering van de bouwblokken ten opzichte van elkaar met een naar binnen gekeerd karakter.