Apeldoorn AA 1614
Bij Generaal van Swietenlaan 11, 7316 BB te Apeldoorn

Omschrijving

Twee BIJGEBOUWEN in de tuin van villa Generaal van Swietenlaan 11. Een van de gebouwen is in hout uitgevoerd en heeft een bewerkte voorgvel met ondermeer een schijnspant met houtwerk in ajour. Het zadeldak is met golfplaat gedekt.

Tevens bevindt zich in de tuin een in baksteen uitgevoerde garage waarvan het zadeldak een afsteek aan de linkerzijde heeft. Het dak is met rode kruispannen belegd. De dubbele garagedeuren zijn in hout uitgevoerd.

BIJGEBOUWEN bij villa uit de periode rond 1905-1920.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeelden van bijgebouwen bij een markanten villa, waarvan de ornamentiek is beïnvloed door de Art Nouveau. Er is sprake van een ensemblewaarde als onderdeel van de villawijk De Parken, waarbinnen het complex behoort tot de omstreeks 1900 gangbare villatypen, welke samen met de oudere en later typen en stijlen zeer goed de ontwikkeling van de villabouw weergeven.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering op de gaffelvormige aansluiting van de Gen. Van Swietenlaan op de Gen. Van Heutszlaan. Beide lanen bezitten nog een in vrij gave staat bewaard bestand aan historische huizen, die tezamen met de vele particuliere en openbare groenelementen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbare onderdelen uit een maatschappelijke ontwikkeling.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. Garage(K)