Inleiding

Deze grote vrijstaande VILLA met twee bijgebouwen is gelegen aan de noordoostelijke zijde van de Generaal van Swietenlaan, op de aansluiting met de Gen. Van Heutszlaan. De villa is vermoedelijk gebouwd rond 1905. De opzet en detaillering komen overeen met andere villa's in de omgeving, die waarschijnlijk alle door dezelfde architect zijn ontworpen (Gen. Van Swietenlaan 9, Mariannelaan 2, 4 en 6, Bas Backerlaan 4, etc.). De villa droeg vroeger de naam Ingeborg. Deze naam was aangebracht op een op de gevel geschroefde plaat onder het zoldervenster in de risaliet van de Voorgevel. In 1967 is de serre tegen de achtergevel vervangen door een stenen aanbouw ten behoeve van de praktijk van de keel-, neus- en oorarts A.H. Frederikse. Het ontwerp is van de architect W. Haye uit Westendorp. De villa is gelegen in een ruime tuin, aan de voorzijde afgesloten met een hoge beukenhaag. Op het terrein bevinden zich twee bijgebouwen.

VILLA met twee BIJGEBOUWEN, onder invloed van de Art Nouveau uit de periode rond 1905.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en - vooral wat betreft het exterieur - vrij gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa waarvan de ornamentiek is be¿nvloed door de Art Nouveau en waarvan de bijgebouwen in dezelfde tijd zijnn ontworpen. Het complex valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals het geavanceerde materiaalgebruik en de rijke ornamentiek. Karakteristiek zijn onder meer het schijnspant en de gesneden kozijn(onderdelen). Er is sprake van een ensemblewaarde als onderdeel van de villawijk De Parken, waarbinnen het pand behoort tot de omstreeks 1900 gangbare villatypen, welke samen met de oudere en later typen en stijlen zeer goed de ontwikkeling van de villabouw weergeven.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering op de gaffelvormige aansluiting van de Gen. Van Swietenlaan op de Gen. Van Heutszlaan. Beide lanen bezitten nog een in vrij gave staat bewaard bestand aan historische huizen, die tezamen met de vele particuliere en openbare groenelementen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg er toe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde.