Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514518
Complexnummer
514517 - Wilhelminapark
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82942/162
Kadastrale aanduiding
Apeldoorn AA 307
Apeldoorn, Wilhelminapark, Parken

Omschrijving

Omschrijving

STADSPARK, genaamd Wilhelminapark. Het park wordt aan de noordwest- en zuidoostzijde begrensd door twee lanen met de naam Wilhelminapark, aan de zuidwestzijde door de Oranjelaan en aan de noordoostzijde door de Gen. Van Heutszlaan. De noordwestelijke laan zou aanvankelijk Marialaan heten. Het is aangelegd in de destijds populaire Engelse landschapsstijl met een langgerekte gebogen vijverpartij met een rustiek houten bruggetje, lange gebogen paden en uitgestrekte grasvelden. De bomen, nu van een monumentale grootte, staan vrij of in kleine groepjes. Sommige bomen zijn minder algemeen voorkomende soorten als rode paardekastanje, suikeresdoorn, moerascypres, prieelberk, bruine beuk, etc. Verder bevat het park enige rodondendrons. De vijverpartij is een oude waterpartij uit de periode vóór ca. 1875.

Rond één van de beuken in het noordelijke deel van het park bevindt zich een sierlijk smeedijzeren HEKWERK in Art Nouveau-stijl, met gestileerde bloemmotieven.

Waardering

Stadspark met invloeden van de Engelse landschapsstijl uit ca 1890.

- Van stedenbouwkundige waarde door de situering globaal aan de oostrand van de Parken als onderdeel van een bijna doorgaande groenzone, bestaande uit een viertal parken, die tezamen met de vele particuliere groenelementen een aantrekkelijk, waardevol beeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het park is aangelegd temidden van de huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg er toe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde.

- Van cultuurhistorische waarde is ook het hekwerk vanwege de Art-Nouveau-stijl en het karakteristieke materiaalgebruik.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514517. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Park

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1890
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Stadspark

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing